Francja eksportuje coraz mniej wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
27-11-2015,19:15 Aktualizacja: 28-11-2015,8:44
A A A

W pierwszych dziewięciu miesiącach br. francuski eksport wieprzowiny obniżył się w skali roku o 7 proc. do 319 tys. ton. W trzecim kwartale wysyłki nieznacznie wzrosły, ale kryzys na rynku w Bretanii ma nadal wpływ na handel mięsem.  

Wywóz do państw Unii Europejskiej był niższy o 9 proc. niż w trzech kwartałach 2014 roku, a spadła przede wszystkim sprzedaż do Włoch, Wielkiej Brytanii i Grecji - informuje FAMMU/FAPA.Włochy pozostały jednak największym odbiorcą francuskiej wieprzowiny i mają 22-proc. udział w eksporcie.

Zwiększył się za to znacznie wywóz do Chin, które stały się drugim rynkiem zbytu, wyprzedzając Wielką Brytanię. Z powodu spadku cen  wartość wywozu wieprzowiny z Francji w omawianym czasie poleciała przez rok w dół o 14 proc. do 550,9 mln euro.

Francuski import wieprzowiny w pierwszych trzech kwartałach br. również był niższy niż przed rokiem - spadł o 2 proc. do 267 tys. ton. Zakupy w Hiszpanii, która była głównym dostawcą, były nadal stabilne, ale znacznie (10 proc.) obniżył się przywóz z Niemiec. Wartość dostaw spadła natomiast o 12 proc. do 626,9 mln euro.

Poleć
Udostępnij