Resort rolnictwa: okowita ziemniaczana może stać się polską specjalnością na unijnym rynku
Okowita ziemniaczana może stać się polską specjalnością na unijnym rynku napojów spirytusowych - wskazano w opublikowanym w czwartek komunikacie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odnosząc się do zamiany przepisów UE dotyczących wyrobów alkoholowych. Nowe regulacje zaczną obowiązywać od 13 maja br.
Jak poinformował resort rolnictwa, od 13 maja 2024 r. wchodzą w życie nowe przepisy UE, które wprowadzają nowe definicje napojów spirytusowych, które będą mogły być produkowane w Unii Europejskiej. Regulacje - jak wskazano - pozwolą na lepsze informowanie konsumentów.
Rada UE przyjęła przepisy o wzmocnieniu ochrony oznaczeń geograficznych żywności i napojów
Wyjaśniono, że stare przepisy unijne z 2019 roku dotyczące napojów spirytusowych nie zawierały np. odrębnej kategorii dla okowit ziemniaczanych produkowanych w Polsce. "W 2019 r. Komisja Europejska stała na stanowisku, że napoje spirytusowe wytworzone z destylatu ziemniaczanego mogą być klasyfikowane jako okowity z owoców. Taka klasyfikacja, z uwagi na ograniczenia w definicji okowity z owoców, nie obejmowała wszystkich metod produkcji destylatów ziemniaczanych stosowanych w Polsce" - wskazało MRiRW w komunikacie.
Resort zaznaczył też, że w 2022 r., z inicjatywy Polski, w KE rozpoczęto rozmowy w sprawie określenia odrębnej definicji dla okowit ziemniaczanych, które będą mogły być, podobnie jak whisky/whiskey, destylowane do poniżej 94,8 proc. objętości.
Resort rolnictwa podkreślił, że dzięki uwagom Polski, w oznakowaniu takiego wyrobu będzie możliwe stosowanie zarówno nazwy prawnej: „okowita z ziemniaków” jak i „okowita ziemniaczana”.
"Wydaje się, że ta grupa okowit może stać się polską specjalnością na unijnym rynku" - napisano.
W nowej definicji wskazano, że okowita z ziemniaków jest to napój spirytusowy wytwarzany wyłącznie w drodze fermentacji alkoholowej i destylacji bulw ziemniaków do poniżej 94,8 proc. objętości tak, aby destylat posiadał aromat i smak pochodzący od użytych surowców. (minimalna zawartość alkoholu to 38 proc. objętości). W definicji zaznaczono, że okowita ziemniaczana nie może zawierać dodatku alkoholu ani aromatów, a do barwienia można użyć wyłącznie karmelu. Dodano, że w celu dopełnienia ostatecznego smaku, wyrób można dosłodzić, przy czym produkt końcowy nie może zawierać więcej niż 10 gramów produktów słodzących na litr. Dla okowity z ziemniaków określono również limit zawartości metanolu.
MRiRW: wędzone jabłko sechlońskie z unijnym oznaczeniem ChOG
Resort rolnictwa przypomniał, że podczas dyskusji między państwami członkowskimi zaistniała potrzeba określenia odrębnych kategorii napojów spirytusowych produkowanych z surowców, które nie zostały określone wprost w prawie UE jako produkty rolne. Wyjaśniono, że chodziło o sok z brzozy i sok z klonu, a także o chleb. Przypomniano, że zasada dotycząca możliwości produkcji napojów spirytusowych jedynie z surowców pochodzenia rolniczego została wprowadzona, aby nie zezwolić na wykorzystywanie produktów spożywczych odpadowych, czyli np. obierek z ziemniaków.
"Wprowadzenie nowej definicji okowity z soku brzozowego lub soku klonowego wynikało z potrzeby uwzględnienia specyfiki rynku takich wyrobów dostępnych w Estonii. Natomiast w przypadku wykorzystania chleba do fermentacji alkoholowej i destylacji określono, że surowiec ten musi być świeży, aby do produkcji napoju spirytusowego nie było wykorzystywane pieczywo przeterminowane, czyli niezdatne do spożycia przez ludzi" - napisano w komunikacie.
Wskazano, że po wejściu w życie nowych przepisów, na etykietach spirytusowych wyrobów gotowych konsumenci znajdą następujące nowe nazwy: okowita z soku brzozowego, okowita z soku klonowego, okowita z soku brzozowego i soku klonowego, okowita z chleba.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś