Brexit to cios w handel żywnością
Brexit zadał cios nie tylko eksportowi holenderskiej żywności do Wielkiej Brytanii. Import mięsa, nabiału, ryb, owoców i warzyw z Wysp Brytyjskich przez pierwsze osiem miesięcy 2021 r. zmniejszył się prawie o połowę rok do roku.
Tak wynika z najnowszych danych Holenderskiego Urzędu Statystycznego. Raport CBS pokazuje, że wprawdzie całkowity eksport holenderskiej żywności w badanym okresie wzrósł o 5 procent, to jednak do Wielkiej Brytanii spadł o 8,1 proc.
Zerowa stawka VAT na żywność? Bruksela szykuje odpowiedź
Od 1 stycznia 2021 r. weszły w życie nowe umowy i przepisy regulujące zasady dotyczące wzajemnego handlu między Wyspami Brytyjskimi a Unią Europejską. Swobodny przepływ towarów przestał istnieć i teraz, aby sprzedać np. pomidory czy sery, holenderscy eksporterzy muszą radzić sobie z urzędami celnymi.
To wydłuża czas transportu, powoduje konieczność przejścia dodatkowych kontroli. Na przykład w przypadku świeżych produktów roślinnych i zwierzęcych konieczne są świadectwa zdrowia.
W 2015 roku brytyjski udział w holenderskim eksporcie produktów spożywczych wynosił 11,5 proc., obecnie jest to już tylko 7,6 proc.
W rezultacie Wielka Brytania spadła z drugiego na czwarte miejsce na liście najważniejszych partnerów handlowych Niderlandów i znajduje się za Niemcami, Belgią i Francją.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś