Unia sprzedaje coraz więcej jaj i przetworów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-07-2015,12:50 Aktualizacja: 09-07-2015,13:07
A A A

Od stycznia do kwietnia Unia Europejska wysłała do krajów trzecich 75,5 tys. jaj i przetworów. To o 2,7 proc. więcej niż w tym czasie przed rokiem.

Najbardziej wzrósł eksport jaj bez skorupek (24 proc. do 5,5 tys. ton) i jaj spożywczych (14 proc. do 32,8 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA. Spadła z kolei sprzedaż albuminy (8 proc. do 34,4 tys. ton) i żółtek (3 proc. do 2,8 tys. ton). Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym w tym sektorze poszło przez rok w górę o 3 proc. do ok. 71 tys. ton.

Największymi dostawcami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Francja i Hiszpania. Wysyłki polskich produktów zmniejszyły się aż o 65 proc. do ok. 1,5 tys. ton - w tym jaj spożywczych o 73 proc. do ok. 1 tys. ton.

Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów była tradycyjnie Japonia, a następnie Szwajcaria i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Wysyłki do Rosji spadły o 78 proc. z powodu embarga. Najważniejszym dostawcą towarów do UE są natomiast od 2014 r. Indie. Przez rok zakupy w tym kraju wzrosły o 5 proc. do 2 tys. ton. Stany Zjednoczone, poprzedni główny eksporter zmniejszyły eksport do Europy o jedną trzecią ze względu na epidemię ptasiej grypy.

Poleć
Udostępnij