Rzepaku będzie mniej. 10 procent poniżej rekordu
Według najnowszych szacunków ekspertów kraje UE w sezonie 2015/16 mają wyprodukować około 22 mln ton rzepaku. To o 10 proc. (2,3 mln ton) poniżej rekordowego wyniku sprzed roku.
FAMMU/FAPA informuje, że rośliny są w dobrej kondycji, ale w wielu rejonach zaobserwowano już deficyt wody. Najnowsze prognozy zakładają średni plon rzepaku na poziomie 3,37 t/ha z areału 6,53 mln ton wobec rekordowych 3,61 t/ha z areału 6,75 mln ha rok wcześniej.
Istnieje jednak ryzyko wzrostu liczby szkodników i chorób, zwłaszcza, że Komisja Europejska w celu ochrony pszczół zakazała stosowania neoniktonoidów. Ostatnio zwiększono jednak prognozy zbiorów surowca u największych producentów: Niemiec, Francji oraz Polski.
W bieżącym roku handlowym farmerzy zmniejszyli zasiewy rzepaku w Europie o 220 tys. ha (w większości ozime odmiany) z powodu spadku cen. Redukcja objęła przede wszystkim Niemcy, Francję, Polskę i Wielką Brytanię.
W sezonie 2015/16 podaż rzepaku w UE powinna spaść o 6 proc. z rekordowego poziomu 27,6 mln ton do około 26 mln ton. Z kolei przerób surowca w bieżącym sezonie ma wzrosnąć z około 24 do rekordowych 24,7 mln ton, ale kolejny sezon może przynieść 3 proc. spadek. Zapasy rzepaku pójdą teraz w górę z 0,78 do 1,4 mln ton, lecz za rok mogą spaść aż o 36 proc., ale do relatywnie wysokiego poziomu 0,9 mln ton.