Polskie wino – będzie setka producentów?
95 producentów wina było według stanu na koniec lipca br. zarejestrowanych u prezesa Agencji Rynku Rolnego. 1 sierpnia w całej Unii Europejskiej rozpoczął się kolejny rok gospodarczy produkcji wina.
Liczba rodzimych podmiotów wytwarzających ten wyskokowy napój może jeszcze wzrosnąć ze względu na trwający proces uzupełniania wniosków o wpis do wykazu prowadzonego przez ARR. Takie aplikacje składa się obowiązkowo w formie papierowej lub elektronicznej do 15 lipca.
Jak podaje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, producent wina z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium RP jest zobowiązany do:
Wina do oceny. 10. Konwent Winiarzy Polskich
- opracowania w formie pisemnej i wdrożenia systemu kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina, obejmującego określenie częstotliwości i sposobu pobierania próbek do badań jakości tego wyrobu, metod przeprowadzania badań jakości oraz sposobu postępowania z winami niespełniającymi wymagań w zakresie jakości;
- zabezpieczania i usuwania odpadów powstających podczas wyrobu wina;
- wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za m.in. prowadzenie rejestru przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich, kontrolę jakości wyrabianego i rozlewanego wina, zgłaszanie zamiaru przeprowadzania procesów enologicznych, tj. wzbogacania, odkwaszania lub słodzenia.
Co ważne, w przypadku produkcji mniej niż 1000 hektolitrów wina w ciągu roku kalendarzowego, podmiot nie podlega obowiązkowi wyrobu wina w składzie podatkowym.
Producenci rodzimego wina pozostają pod nadzorem IJHAR-S. Inspektorzy mogą ich kontrolować w różnych aspektach, w tym w zakresie jakości handlowej wina, uwzględniając wykonanie badań laboratoryjnych próbek produktów i sprawdzenie oznakowania.
Ponadto organy IJHARS są właściwe w zakresie zapewnienia procedury certyfikacji wina z określonego rocznika oraz wina z określonej odmiany winorośli, jak również kontrolują zgodność stosowania chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych wyrobów winiarskich.