Większość roślin nie wykorzystuje dobrze nawozów azotowych
Ryż który lepiej wykorzystuje zawarty w głębie azot wymaga mniej nawozów, co ogranicza zanieczyszczenie środowiska - podaje Uniwersytet w Tornoto.
Prof. Herbert Kronzucker z University of Toronto Scarborough (Kanada) współpracując z Chińską Akademią Nauk zbadał 19 odmian ryżu by sprawdzić, które z nich najskuteczniej wykorzystują pobierane z gleby związki azotu dzięki specyficznym substancjom wydzielanym przez ich korzenie. Substancje te bezpośrednio działają na metabolizm bakterii glebowych.
W Japonii odkryto ślady upraw ryżu sprzed 2500 lat
Niepobrane przez rośliny związki azotu zanieczyszczają pobliskie rzeki i zbiorniki wodne, przenikają do wód gruntowych. Powstają również gazy cieplarniane, takie jak amoniak i tlenek azotu.
Liczba znanych odmian ryżu przekracza 120 tys. - tyle przechowuje się w Międzynarodowym Instytucie Badań nad Ryżem (IRRI) na Filipinach. Jednak zespół Kronzuckera skoncentrował się tylko na podgatunkach japonica (ryż używany na sushi) oraz indica - najczęściej uprawianym na świecie, popularnym w Chinach, Indiach oraz Azji Południowo-Wschodniej.
Chodziło o odmiany uprawiane obecnie przez rolników, dające duże plony, odporne na choroby i szkodniki, dobrze rosnące i z mocnym systemem korzeniowym, który oparłby się monsunom.
"Superodmiany" ryżu mogą oszczędzić farmerom pieniędzy i ograniczyć zanieczyszczenie środowiska nawozami azotowymi (m.in. zanieczyszczenie wód). Aby je rozpowszechnić, wskazane byłoby wsparcie ze strony rządów - na przykład kredyty. Można by także podjąć prace nad odmianami o jeszcze korzystniejszych właściwościach.