Uprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 3
O jakości ziarna jęczmienia browarnego decydujący wpływ ma odmiana, a także prawidłowo przeprowadzony siew. Ważna jest także skuteczne zwalczanie chwastów, chorób i szkodników.
Jęczmień browarny należy wysiewać jak najwcześniej (koniec marca lub pierwsza dekada kwietnia). Dużym błędem jest opóźnienie siewu, które powoduje pogorszenie jakości browarnej, a także zmniejszenie plonu ziarna. W przypadku złych warunków pogodowych, gdy siew jęczmienia trzeba opóźnić, zaleca się wysiew odmian bardziej tolerancyjnych na opóźnienie siewu, np. KWS Fabienne, Salome, Kormoran, Baryłka, Goodluck i Signora. Można te wysiewać aż do 15 kwietnia.
Uprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 2
Jęczmień pastewny i spożywczy są z reguły wysiewane najpóźniej spośród zbóż jarych. W przypadku dużego opóźnienia siewu, w tym przypadku również zaleca się wysiew odmian tolerancyjnych, np. Ella, Suweren, Natasia, Kucyk, Nagradowicki i Rufus. Gęstości siewu zależy od rozkrzewienia produkcyjnego odmian (tabele 1 i 2).
Ochrony przed agrofagami wymaga przede wszystkim jęczmień browarny. Należy ją prowadzić zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Pielęgnacja mechaniczna jęczmienia polega na stosowaniu brony lekkiej w fazie krzewienia. Zabieg ten zniszczy kiełkujące siewki chwastów, poprawi stosunki wodno-powietrzne w glebie i pobudzi rośliny do lepszego krzewienia. Bronowanie należy wykonać w kierunku poprzecznym lub ukośnym do rzędów roślin.
Pielęgnacja chemiczna obejmuje zwalczanie agrofagów przy użyciu zalecanych i zarejestrowanych środków ochrony roślin. Zasady ich stosowania są podane w etykietach dołączonych do opakowań preparatów.
Tabela 1. Normy wysiewu ziarna jęczmienia jarego browarnego w kg/ha (przy uwzględnieniu masy 1000 ziarn 45 g)
Odmiany |
Jakość gleby |
Termin siewu |
|
25.III-5.IV |
6-12.IV |
||
KWS Aliciana, Kormoran, KWS Orphelia, RGT Planet, KWS Canton, RGT Baltic |
dobra średnia |
120-132* 128-140 |
124-137 132-145 |
KWS Fabienne, Salome, Stratus, Nokia, Bente, Britney, Uta |
dobra średnia |
125-137 133-145 |
130-142 138-150 |
KWS Irina, Baryłka, Beatrix, Bordo, Marthe, Olympic, Signora, KWS Dante, SU Lolek |
dobra średnia |
130-143 138-150 |
136-150 144-157 |
Uprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 1
Tabela 2. Normy wysiewu nasion jęczmienia pastewnego i spożywczego w kg/ha
Odmiany |
Jakość gleby |
Termin siewu |
||
25.III-5.IV |
6-12.IV |
13-20.IV |
||
Nagradowicki, Gawrosz, KWS Olof, Rufus, Skald, Penguin, Alianz, Ringo, Suweren, Natasia, Kucyk, Raskud, Radek |
dobra średnia słaba |
110-122* 118-130 128-142 |
114-127 122-135 132-147 |
120-134 128-142 138-153 |
Ella, KWS Harris, KWS Atrica, Basic, Hajduczek, Argento, Penguin, Podarek, Salome, Polonia Staropolska, |
dobra średnia słaba |
115-127 123-135 134-148 |
120-132 128-140 140-154 |
127-140 135-147 148-162 |
Atico, Iron, Rubinek, KWS Vermont, Skarb, Oberek, Fariba, Soldo, Rubaszek, Paustian |
dobra średnia słaba |
120-133 128-140 140-153 |
126-140 134-147 147-160 |
134-148 142-155 155-169 |
*Górne granice przedziałów ilości wysiewu stosować w przypadku mniejszej zdolności kiełkowania ziaren i w warunkach gorszej kultury gleby. Dolne granice przedziałów stosować w warunkach dobrej kultury gleby i starannej uprawy roli.
- Artykuł ukazał się w miesięczniku "Przedsiębiorca Rolny" nr 1-2019 - ZAPRENUMERUJ