Plonowanie odmian żyta ozimego w badaniach PDO 2016

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: dr inż. Arkadiusz Artyszak | artyszak@agropolska.pl
15-09-2016,7:30 Aktualizacja: 15-09-2016,14:27
A A A

KWS Livado, KWS Binntto, KWS Floriano i KWS Dolaro – to najwyżej plonujące w tym roku odmiany mieszańcowe (heterozyjne) żyta ozimego w badaniach PDO. Z odmian populacyjnych najlepiej wypadły: Dańkowskie Turkus, Poznańskie, Dańkowskie Granat i Dańkowskie Hadron.

Różnica w plonowaniu najlepszej i najgorszej odmiany mieszańcowej na przeciętnym poziomie agrotechniki wyniosła 19 proc. wzorca (12,7 dt/ha), a na wysokim poziomie agrotechniki 18 proc. (13,8 dt/ha) (tabela 1).

Tabela 1. Plonowanie odmian mieszańcowych żyta ozimego w badaniach PDO w 2016 r.

Odmiana

plon ziarna, % wzorca

poziom a1

poziom a2

Wzorzec, dt/ha

66,8

76,4

KWS Livado

132

128

KWS Binntto

132

131

KWS Florano

132

129

KWS Dolaro

132

131

SU Arvid

128

129

KWS Daniello

127

124

SU Nasri

127

123

KWS Bono

126

124

Brasetto

126

126

SU Gerrit

125

123

SU Performer

124

125

SU Promotor

123

121

SU Drive

123

120

SU Stakkato

122

124

Tur

114

116

Brandie

113

113

a1 – przeciętny poziom agrotechniki; a2 – wysoki poziom agrotechniki

Źródło: COBORU

Najlepsza odmiana populacyjna żyta na przeciętnym poziomie agrotechniki plonowała zaledwie o 6 proc. wzorca wyżej (4 dt/ha) niż odmiana najsłabsza. Na wysokim poziomie agrotechniki różnica była jeszcze mniejsza i wyniosła 5 proc. (3,8 dt/ha) (tabela 2).

Tabela 2. Plonowanie odmian populacyjnych żyta ozimego w badaniach PDO w 2016 r.

Odmiana

plon ziarna, % wzorca

poziom a1

poziom a2

Wzorzec, dt/ha

66,8

76,4

Dańkowskie Turkus

104

101

Poznańskie

103

102

Dańkowskie Granat

102

101

Dańkowskie Hadron

102

103

Horyzo

101

101

Domir

101

100

Dańkowskie Rubin

100

100

Stanko

100

98

Antonińskie

99

100

Dańkowskie Diament

99

100

Dańkowskie Amber

98

99

Armand

98

99

a1 – przeciętny poziom agrotechniki; a2 – wysoki poziom agrotechniki

Źródło: COBORU

 

Poleć
Udostępnij