Skład pożywki dla pomidora
Jednym z czynników decydujących o wielkości i jakości plonu owoców pomidora jest pożywka oraz odczyn podłoża.
Pobieranie składników pokarmowych przez rośliny jest uzależnione od odmiany, fazy wzrostu rośliny oraz takich czynników jak odczyn i zasolenie podłoża, światło, temperatura, wilgotność podłoża i powietrza, a także wzajemne proporcje pomiędzy składnikami.
Obecnie stosowane metody uprawy roślin pod osłonami oparte są na fertygacji, odnosi się to zarówno do podłoży inertnych, jak i organicznych.
W uprawie pomidora zaleca się stosowanie pożywki o pH od 4,5 do 6,0. Największa uwaga dotyczy stosunku azotu do potasu, stosunek ten wynosi od 1:1,05 - 1,1 do 1:1,87 i często jest uzależniony od faz rozwojowych rośliny. Dla różnych odmian botanicznych pomidora ilość dostarczanych składników pokarmowych różni się między sobą.
![pomidor, szklarnia](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/13/79/1/pomidor_w_szklarni_2,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Wymagania pokarmowe pomidora szklarniowego
Dla pomidorów drobnoowocowych uprawianych we włóknie kokosowym odpowiedni stosunek N:K w zależności od odmiany mieści się w zakresie 1:1,3 - 1,4.
Zawartość azotu N-NO3 wynosi od 207 do 250 mg/dm3, a potasu 298 - 325 mg/dm3. Dla wełny mineralnej zawartość N-NO3 to 140 mg/dm3 oraz K+ 400 mg/dm3, stosunek N:K wynosi 1:2,86.
Zakres optymalnych zawartości składników pokarmowych dla pomidora uprawianego w podłożach mineralnych (Chodura i in., 2003) wynosi:
- azot (N-NO3) 220 - 230 mg/dm3, (NH4) 10 mg/dm3;
- fosfor (P) 30 - 60 mg/dm3;
- potas (K) 210 - 360 mg/dm3;
- magnez (Mg) 50 - 80 mg/dm3;
- wapń (Ca) 200 - 210 mg//dm3;
- siarka (SO4) 80 -100 mg/dm3;
- żelazo (Fe) 1,2 - 1,6 mg/dm3;
- mangan (Mn) 0,5 - 0,1 mg/dm3;
- bor (B) 0,3 - 0,5 mg/dm3;
- cynk (Zn) 0,3 - 0,35 mg/dm3;
- miedź (Cu) 0,12 mg/dm3;
- molibden (Mo) 0,05 - 0,1 mg/dm3.
![podłoża organiczne](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/13/81/1/podloze_organiczne_pb_1,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Podłoża uprawowe organiczne w szklarni
Skład pożywki zalecany do upraw pomidorów w matach kokosowych (Adamicki i in., 2005) wynosi:
- N-NO3 dla pożywki startowej 220 mg/dm3, dla pożywki standardowej 210 - 250 mg/dm3;
- N-NH4 dla pożywki startowej 5 - 6 mg/dm3, dla pożywki standardowej 10 - 12 mg/dm3;
- P dla pożywki startowej 40 mg/dm3, dla pożywki standardowej 40 - 44 mg/dm3;
- K dla pożywki startowej 270 mg/dm3, dla pożywki standardowej 278 - 350 mg/dm3;
- Ca dla pożywki startowej 260 mg/dm3, dla pożywki standardowej 220 - 240 mg/dm3;
- Mg dla pożywki startowej 70 - 80 mg/dm3, dla pożywki standardowej 60 - 70 mg/dm3;
- SO4 dla pożywki startowej 160 mg/dm3, dla pożywki standardowej 160 - 205 mg/dm3;
- Fe dla pożywki startowej i standardowej 1,2 - 1,6 mg/dm3;
- Mn dla pożywki startowej i standardowej 0,5 - 0,6 mg/dm3;
- Zn dla pożywki startowej 0,35 mg/dm3, dla pożywki standardowej 0,35 - 0,48 mg/dm3;
- B dla pożywki startowej 0,3 - 0,4 mg/dm3, dla pożywki standardowej 0,27 - 0,4 mg/dm3;
- Cu dla pożywki startowej i standardowej 0,05 - 0,06 mg/dm3;
- Mo dla pożywki startowej i standardowej 0,05 mg/dm3.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś