Marchew i pomidory to przysmaki Szwajcarów
Rynek szwajcarski w ubiegłym roku największą konsumpcję w odniesieniu do warzyw zanotował w przypadku marchwi, tj. 8,23 kg na osobę. Równie chętnie Szwajcarzy kupowali pomidory oraz sałatę lodową.
W 2014 roku konsumpcja marchwi wyniosła 8,23 kg na osobę, pomidorów 7,82 kg, a sałaty 4,69 kg. Poza tymi trzema najchętniej spożywanymi warzywami, powodzeniem cieszą się słodka papryka 4,23 kg, ogórki 3,72 kg, melony 3,48 kg, cebula 3,38 kg, cukinia 3,18 kg oraz pomidory koktajlowe 2,64 kg.
Spada eksport świeżych i mrożonych warzyw. Embargo wciąż daje się we znaki
Preferencje Szwajcarów odnośnie owoców wyglądają następująco. W minionym roku konsumenci kupili 63,0 tys. ton jabłek i 60,0 tys. ton bananów. Na trzecim miejscu uplasowały się pomarańcze i kolejno mandarynki, winogrona i gruszki. Jak wynika z zaprezentowanych danych w 2014 roku na popularności zyskały przede wszystkim cytryny, mandarynki, banany oraz truskawki. Mniej za to kupowano pomarańczy, winogron oraz melonów. Z roku na rok na popularności tracą również w Szwajcarii jabłka i nektarynki.