Do rejestru roślin uprawnych w 2021 r. zostały przyjęte dwie odmiany kapusty głowiastej białej wyhodowane w Instytucie Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach przez dr Piotra Kamińskiego. Są to Małgosia F1 i Michalina F1. Obie kreacje charakteryzuje wysoka plenność, a masa główek przekracza 2 kg.
Muzeum Wsi Lubelskiej zorganizowało 4 października „Obieraczki kapuściane”, czyli pokaz tradycyjnego kiszenia kapusty. Gospodynie i gospodarze z obrzędowego zespołu z Kocudzy odtworzyli obrzędy, jakie były związane z kiszeniem kapusty w...
Małgosia F1 (SKW 1518) to odmiana późna (130 dni od sadzenia), która sprawdzi się zarówno w przechowywaniu, jak i w kwaszeniu. Główki są wyrównane, kuliste, wysoko osadzone, z silnym woskiem, krótkim głąbem wewnętrznym. Są odporne na pękanie, a miąższ jest biały i zwarty.
Odmianę Małgosia F1 charakteryzuje wysoka odporność na choroby: czerń krzyżowych, tip-burn i mączniaka prawdziwego.
Michalina F1 (SKW 1418) to odmiana wczesna (75 dni od sadzenia) przeznaczona do bezpośredniego spożycia i wczesnego kwaszenia. Smaczna. Główki są wyrównane, kulistowydłużone, z silnym woskiem. Pokrój rośliny jest kompaktowy, głąb wewnętrzny krótki, a głowy dobrze eksponowane. Są odporne na pękanie, a miąższ jest biały, zwarty.
Odmianę Michalina F1 charakteryzuje wysoka odporność na choroby: czerń krzyżowych, bakteryjne gnicie, tip-burn i mączniaka prawdziwego.