Tyle kontroli w zakresie agrofagów przeprowadzili inspektorzy. Co wykryli?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
27-06-2023,14:10 Aktualizacja: 27-06-2023,14:11
A A A

Uprawy roślin, produkty roślinne w przechowalniach i magazynach, w miejscach przeładunku, na giełdach i targowiskach – kontrolują pod kątem agrofagów pracownicy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN).

W 2022 roku inspektorzy wykonali łącznie 74 862 kontrole pod kątem występowania agrofagów kwarantannowych w zakresie przepisów UE oraz agrofagów objętych środkami fitosanitarnymi. Ogółem oceną zdrowotności objęto 3 036 117 ha upraw roślin, 606 665 t, 379 391 944 szt. i 1 812 721 m sześc. roślin, produktów roślinnych i przedmiotów.

certyfikat Integrowanej Produkcji Roślin, PIORiN, GIORiN, W-MODR

Jak skutecznie dbać o uprawy? Są nowe metodyki od PIORiN

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa opublikowała Metodyki Integrowanej Produkcji Roślin dla 9 nowych gatunków roślin - poinformował Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Chodzi o metodyki dla upraw: buraka, cukinii,...

Sprawcy bakteriozy i śluzaka

„W wyniku prowadzonych inspekcji i wykonanych analiz laboratoryjnych, stwierdzono występowanie 5 agrofagów kwarantannowych i 1 agrofaga objętego środkami fitosanitarnymi. Obecność tych agrofagów odnotowano w 501 miejscach produkcji, co stanowi spadek o 11 proc. w stosunku do poprzedniego roku” – informuje PIORiN.

Jak dodaje, najwięcej wykryć, w 432 miejscach produkcji, dotyczyło bakterii Clavibacter sepedonicus - sprawcy bakteriozy pierścieniowej ziemniaka. Przy czym - analizując wykrycia tej bakterii na przestrzeni ostatnich 5 lat - w 2022 roku odnotowano ich najniższą liczbę. W porównaniu do roku 2021 spadek liczby wykryć wynosił ok. 15 proc., a do roku 2020 - aż o ponad 40 proc.

„W grupie bakterii stwierdzono jeszcze dwa agrofagi kwarantannowe: Ralstonia solanacearum i Ralstonia pseudosolanacearum (sprawcy choroby zwanej śluzakiem). Na przestrzeni ostatnich pięciu lat były już stwierdzane pojedyncze ogniska tych bakterii w uprawach na terenie Polski. W 2022 roku po raz pierwszy w kraju odnotowano agrofaga Ralstonia solanacearum w wodach powierzchniowych na terenie województwa dolnośląskiego” – dodaje Inspekcja.

Brunatna wyboistość owoców

Ponadto w 2022 roku wykryła ona 2 gatunki kwarantannowych nicieni: Globodera rostochiensis  – mątwik ziemniaczany i Globodera pallida – mątwik agresywny (G.pallida - tylko na materiale pochodzącym z innych państw członkowskich UE). Obecność mątwika ziemniaczanego odnotowano w 40 miejscach produkcji, w 11 województwach.

ziemniaki, uprawa ziemniaka

Bakterioza w ziemniakach. PIORiN o aktualnej sytuacji

Pomimo znacznej liczby wykryć bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w naszym kraju, na przestrzeni ostatnich 10 lat odsetek partii porażonych w stosunku do prób przebadanych uległ dużemu obniżeniu – wskazuje Państwowa Inspekcja Ochrony...

„Natomiast drugi gatunek w tej grupie, mątwik agresywny, wykrywany był tylko na materiale pochodzącym z innych państw członkowskich UE. Działania kontrolne pod kątem tego agrofaga były prowadzone we wszystkich województwach. Kontrolom poddawano m.in. znajdujące się w obrocie ziemniaki pochodzące z innych państw Unii Europejskiej oraz spoza Unii. W wyniku tych ocen, w 18 miejscach obrotu stwierdzono obecność nicienia w ziemi osypanej z bulw ziemniaków konsumpcyjnych, pochodzących z innych państw (Cypr, Włochy, Hiszpania, Grecja, Francja). Działania w tym zakresie będą kontynuowane również w bieżącym roku” – wskazuje PIORiN.

Przekazuje także, iż w roku 2022 wykryto 1 agrofaga objętego unijnymi środkami fitosanitarnymi, tj. wirusa brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tomato brown rugose fruit virus).

„W odniesieniu do tego agrofaga wykonano łącznie w skali kraju 1 354 ocen zdrowotności. Wirus ten został wykryty w 9 miejscach produkcji, w sześciu województwach (podlaskim, pomorskim, lubuskim, małopolskim, lubelskim i dolnośląskim). We wszystkich przypadkach wykrycia dotyczyły roślin pomidora uprawianych z przeznaczeniem na owoce. Był to trzeci rok, w którym odnotowano obecność tego wirusa w Polsce” – podsumowuje Inspekcja.

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij