Siewy grochu na Zamojszczyźnie
Tegoroczna wiosna rozpoczęła się bardzo wcześnie, ale w rozwoju roślin nie widać postępu, którego należałoby się spodziewać po półtora miesiąca wegetacji.
Wydawało się, że wszystkie prace polowe będą przyspieszone, ale zimna i przekropna pogoda sprawiła, że niepostrzeżenie nadeszły już terminy agrotechniczne siewu zbóż jarych oraz niektórych roślin strączkowych (bobowatych grubonasiennych), w tym grochu.
Uprawa roślin wysokobiałkowych nie należy w Polsce do najpopularniejszych, ale w ostatnich latach udział tej grupy roślin w strukturze zasiewów rośnie.
Wyki nie zaliczysz do zazielenienia
Groch siewny jest jedną z chętniej uprawianych roślin z tej grupy. Właśnie nadszedł już termin siewu nasion. Zaleca się, aby groch wysiewać możliwie najwcześniej, ponieważ potrzebuje dużej ilości wody do spęcznienia nasion i w efekcie wschodów, a jest w stanie kiełkować już przy temperaturze zaledwie 1-2oC.
W tym sezonie w moim gospodarstwie groch siewny uprawiany jest w technologii bezpłużnej. Trzy dni przed siewem wykonana została uprawa przedsiewna kultywatorem podorywkowym, w celu podsuszenia gleby oraz ponownego wymieszania z glebą częściowo już rozłożonych resztek pożniwnych, pozostałych po pszenicy ozimej z poprzedniego roku.
W Szczutowie groch już wysiany
Głębokość siewu wyniosła 4-5 cm a obsada została ustalona na około 100 nasion na 1 m2, tak więc dla MTN materiału siewnego wynoszącej 233 g, norma wysiewu wyniosła 230 kg/ha.
Dość silny wiatr szybko osuszył świeżo wzruszoną glebę, więc niemal natychmiast po siewie, wykonane zostało wałowanie w celu ułatwienia późniejszego zbioru kombajnowego.
Następnego dnia, gdy tylko pozwoliły warunki pogodowe, wykonałem zabieg herbicydowy stosując linuron w dawce 450 g substancji aktywnej na 1 ha w postaci Afalonu Dyspersyjnego 450 SC oraz chlomazon w dawce 96 g s. a. w formie środka Command 480 EC.
***
Krzysztof Panasiewicz, absolwent SGGW w Warszawie na kierunku rolnictwo. Prowadzi gospodarstwo o powierzchni około 200 ha w miejscowości Brodzica (gmina Hrubieszów), uprawia pszenicę, rzepak, burak cukrowy i soję.