Strączkowe
RSS-
15-07-2015,8:15
Patrz na brodawki
Poszczególne rasy bakterii brodawkowych różnią się między sobą pod względem zdolności asymilowania azotu. Najwięcej azotu wiążą te rasy, które wytwarzają grube brodawki, przede wszystkim na korzeniu głównym, a w mniejszym stopniu na korzeniach bocznych. -
20-06-2015,12:30
Zwróć uwagę na ustawienie liści soi
Soja ma zdolność ustawienia liści zależnie od promieniowania słonecznego, co w połączeniu z owłosieniem rośliny i głębokim systemem korzeniowym sprawia, że jest odporna na suszę. -
17-06-2015,13:00
Dokarmianie dolistne soi
Plon soi można zwiększyć przez dokarmianie dolistne nawozami mikroelementowymi. -
11-06-2015,8:05
Chcesz mieć dobre plony fasoli? Walcz z chwastami
W uprawie fasoli ważna jest troska o zwalczanie chwastów. Uzupełnieniem zwalczania chemicznego jest walka mechaniczna. -
11-05-2015,12:20
Przymrozków nie będzie. Prognozy łaskawe dla rolników
Nie tylko ogrodnicy doskonale znają przysłowie, które mówi, że "Pankracy, Serwacy, Bonifacy to źli na ogrody chłopacy". Chodzi o dni 12–14 maja, gdy najczęściej pojawiają się ostatnie przymrozki. W tym roku prognozy są łaskawe dla rolników. -
10-05-2015,16:25
Od pierogów po tort. Z fasoli można zrobić niemal wszystko
Pasztet, kotlety, roladę, pierogi a nawet tort - te wszystkie potrawy można zrobić z fasoli. Jest jednak jeden warunek, trzeba użyć najlepszego rodzaju tego warzywa, czyli fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Jest ona chroniona certyfikatem UE.