Patrz na brodawki
Początek kwitnienia roślin bobowatych grubonasiennych (strączkowych) to szczyt wiązania azotu atmosferycznego przez bakterie brodawkowe. Ilości azotu związanego w ten sposób mogą być znaczne i przekraczać nawet 500 kg N/ha rocznie.
Zwykle ilość związanego azotu waha się od 40 do 80 kg N/ha rocznie. Zależy to od gatunku rośliny, szczepu bakterii oraz warunków siedliska (tabela).
Zwróć uwagę na ustawienie liści soi
Optymalny odczyn gleby, przy którym przebiega proces symbiozy zawiera się w przedziale pH od 6,6 do 7,2. W glebach zakwaszonych występuje brak wapnia (Ca), fosforu (P) i molibdenu (Mo), a nadmiar toksycznego glinu (Al) i manganu (Mn), co utrudnia wiązanie azotu. Korzystnie na przebieg tego procesu wpływa dobre zapatrzenie roślin bobowatych grubonasiennych w bor (B), kobalt (Co), miedź (Cu), molibden (Mo) i żelazo (Fe), a także umiarkowane dawki potasu (K). Przy nadmiernym nawożeniu potasem mogą wystąpić utrudnia w pobieraniu magnezu (Mg).
Tabela. Ilości wiązanego azotu przez bakterie brodawkowate.
Gatunek rośliny | Gatunek bakterii | Związany azot, kg/ha/rok |
Łubin | Bradyrhizobium sp. | 20–200 |
Groch |
Rhizobium leguminosarum bv. viceae |
55–77 |
Bób |
Rhizobium leguminosarum bv. viceae |
45–552 |
Soczewica |
Rhizobium leguminosarum bv. viceae |
88–114 |
Soja | Bradyrhizobium japonicum | 40–200 |
Fasola |
Rhizobium leguminosarum bv. phaseoli |
40–70 |
Źródło: Mądrzak 1995