Zapasy jabłek w Polsce są rekordowe
Światowe Stowarzyszenie Jabłek i Gruszek podaje, że na początku grudnia 2015 roku zapasy jabłek w krajach Unii Europejskiej były o 1,4 proc. niższe niż w analogicznym czasie przed rokiem.
Analitycy BGŻ BP Paribas przekonują, że to wciąż relatywnie wysoki wynik - drugi pod względem wolumenu w ostatnich 10 latach. Rezerwy tych owoców były jednak mocno zróżnicowane w poszczególnych krajach Unii.
Największy spadek zapasów odnotowano we Włoszech - o 114 tys. ton do 1,49 mln ton. Znacząco spadły też rezerwy jabłek w Niemczech i Hiszpanii - odpowiednio o 8,5 i 11,4 proc. do 385 i 201 tys. ton. Z drugiej strony o ponad 80 tys. ton (14,8 proc.) zwiększyły się zapasy owoców we Francji, co wynikało ze wzrostu zbiorów w tym kraju.
W Polsce (dane WAPA) rezerwy jabłek w grudniu 2015 roku były rekordowe dla tego miesiąca i wyniosły 1,5 mln ton. Oznacza to, że przez rok poszły w górę o 2,4 proc., zaś przez dwa lata aż o 21 proc. Zapasyw naszym kraju były najwyższe w całej Unii Europejskiej.
Eksperci podają, że przede wszystkim jest to wynik stosunkowo wysokich ubiegłorocznych zbiorów, mniejszego eksportu w pierwszych miesiącach sezonu 2015/16 i mniejszej sprzedaży owoców do sektora przetwórczego wynikającej ze wzrostu cen na rynku owoców deserowych.