Sprzedaż jabłek napędza eksport na Białoruś
W pierwszym kwartale bieżącego roku bardzo mocno wzrósł eksport polskich towarów żywnościowych do Białorusi. Przyczyną tego jest silny wzrost sprzedaży jabłek - oceniają analitycy ministerstwa rolnictwa.
Eksperci obliczyli, że wśród ważniejszych partnerów handlowych, największy wzrost wartości wywozu w porównaniu z pierwszym kwartałem poprzedniego roku, odnotowano właśnie w handlu z Białorusią.
Parch jabłoni, mączniak i zaraza ogniowa w natarciu
Sprzedaż do tego państwa wzrosła w pierwszych trzech miesiącach roku o 57 proc., osiągając 93 mln euro (59 mln euro w tym samym czasie przed rokiem). Wynik ten zawdzięczamy przede wszystkim znaczącemu eksportowi jabłek.
Tymczasem handel żywnością z Rosją, która jest najprawdopodobniej głównym odbiorcą jabłek z Białorusi zamiera. Analitycy z resortu rolnictwa piszą, że Federacja Rosyjska, która ze względu na embargo, znalazła się przed rokiem na 14 miejscu wśród największych odbiorców polskiej żywności, po pierwszym kwartale 2016 roku, spadła na 17 miejsce.
W porównaniu do pierwszego kwartału 2015 roku wartość sprzedaży na rosyjski rynek spadła o około 10 proc.