Sadownikom nie brakuje problemów. A w piątek Światowy Dzień Jabłka
W piątek, 28 września przypada Światowy Dzień Jabłka. W 2017 roku w Polsce, która jest jednym z największych producentów na świecie zebrano około 16,5 miliarda sztuk, czyli 3,3 miliona ton.
Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas szacują, że bieżący sezon będzie rekordowy, jeżeli chodzi o podaż jabłek w Polsce. Produkcja ma wynieść nawet ok. 4,5 mln t i będzie to najwyższy wynik w historii krajowego sadownictwa.
Syndycy sprzedają majątki sadowników. Kupujących jednak nie widać
Rekordowej podaży spodziewają się także inne kraje europejskie, co rodzi obawy rodzimych sadownikom o opłacalność produkcji. Istotnym czynnikiem wpływającym na zmiany koniunktury na rynku jabłek jest silna korelacja wielkości zbiorów oraz udział w nich owoców o pożądanych parametrach z ceną skupu.
- Kluczowy dla zrozumienia uwarunkowań polskiego rynku jabłek jest podział owoców według sposobu ich zagospodarowania: na deserowe i przemysłowe. Produkcja różni się stopą zwrotu, która dla jabłek deserowych jest wyższa, co powoduje, że polscy sadownicy produkują je chętniej - ocenia Karolina Załuska, ekspert ds. Analiz Sektorowych i Rynków Rolnych.
- Jabłek deserowych wysokiej jakości, poszukiwanych na zagranicznych rynkach, produkujemy w Polsce ok 600 tys. t, co stanowi 13 proc. zbiorów. Średniej jakości ok. 35 proc., co w tym sezonie może oznaczać ok. 1,58 mln t. Zatem do zagospodarowania na rynku owoców deserowych może być ok. 2,17 mln ton - dodaje.
W bieżącym sezonie Polacy skonsumują ok. 600 tys. t świeżych jabłek. Oznacza to, że podaż krajowa znacznie przewyższa popyt na rynku wewnętrznym. Od lat dla zagwarantowania zbywalności produkcji istotne jest wywóz owoców.
Tony jabłek na polu. Desperacja sadowników nie ma granic
Polska w ujęciu ilościowym jest czwartym po Chinach, Włochach i USA eksporterem jabłek. Zgodnie z danymi Eurostat w 2017 roku sprzedaliśmy 983 tys. t świeżych jabłek za 322 mln euro.
Najwięcej trafiło na Białoruś (47,8 proc. udziału w wysyłkach), do Kazachstanu (7 proc.), Rumunii (5,8 proc.), Niemiec (5,7 proc.) i na Ukrainę (3,8 proc.). Nasi producenci i eksporterzy liczą jednak na zbyt jabłek na rynki azjatycki, amerykański czy indyjski.
Na świecie istnieje ponad 8 tys. odmian jabłek, od takich, które mają wielkość ziarnka grochu po takie, które rozmiarem przypominają małą dynię. W Polsce uprawia się ok. 14 gatunków. Wśród najpopularniejszych są: Idared, Szampion, Jonagold, Ligol i Gloster.
W minionym roku - według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB - statystyczny Polak zjadł 12 kg świeżych jabłek.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś