Światowy Dzień Buraka - to dziś!
W dniu 24 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Buraka.
Warto przypomnieć, że uprawa buraka cukrowego ma korzystny wpływ na środowisko naturalne. Burak cukrowy odznacza się bowiem dużą wydajnością fotosyntezy i zdolnością do wiązania znacznych ilości dwutlenku węgla (CO2), co ogranicza efekt cieplarniany. Wydajność netto fotosyntezy blaszek liściowych buraka cukrowego wynosi 25-27 mg CO2/dm2/h i jest większa niż u pszenicy (Gutmański i Mikołajczak, 1991). Również efektywność promieniowania aktywnego fotosyntezy jest najwyższa u buraka cukrowego – 4,3 proc., gdy u kukurydzy jest to 3,4 proc., u jęczmienia 1,8 proc., a u pszenicy 1,7 proc.
Laboratoria surowcowe Krajowej Grupy Spożywczej S.A. z akredytacją Polskiego Centrum Akredytacji
Według danych Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w sezonie 2022/2023 w Polsce uprawą buraka cukrowego na 222762 ha zajmowało się 24289 plantatorów. Średnia wielkość plantacji wyniosła 9,17 ha.
Plon buraka wyniósł 63,51 t/ha, a zbiory 14147,8 tys. t. Polaryzacja (zawartość cukru w korzeniach) to 16,50 proc., a plon cukru z hektara - 9,01 t. Natomiast produkcja cukru w kraju została oceniona na 2007,6 tys. t.
O dopłaty bezpośrednie do uprawy buraka cukrowego w 2023 r. złożono w ARiMR wnioski na 265003,94 ha wobec 221011,76 ha rok wcześniej.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz