Rekordowe plony buraków, a zyski rolników?
2014 rok był bardzo łaskawy dla plantatorów buraków cukrowych. W niektórych cukrowniach uzyskano blisko 70 ton korzeni z hektara. Czy wyższe plony, to jednak większy zarobek dla rolnika? Niestety nie.
Optymalnym rozwiązaniem jest wyprodukowanie dokładnie tyle buraków, ile wynosi limit. Jednak na polu nie da się wyprodukować tyle, ile się chce, bo karty rozdaje pogoda, a na nią wpływu nie ma.
Tymczasem każda tona buraków pozalimitowych jest znacznie taniej kupowana niż w ramach limitu.
Na początku 2014 roku dziwiłem się wielu rolnikom, którzy kontraktowali znaczne ilości buraków poza limitem. Czyżby nie umieli liczyć?
Ceny oferowane za ten surowiec w żaden sposób nie pokrywają kosztów produkcji. Według kalkulacji Wielkopolskiej Izby Rolniczej wyprodukowanie tony buraków kosztuje 150 zł. Część producentów cukru obciąża także plantatorów kosztami dostawy buraków produkowanych poza limitem.
W efekcie czego rolnicy, którzy znajdują się dalej od "komina" cukrowni dostają dosłownie grosze za dostarczony surowiec.
Niekorzystnie na cenę buraków wpływają także fatalne notowania cen cukru. Wczoraj w sklepie jednej z najbardziej znanych sieci handlowych widziałem cukier po 1,84 zł za kilogram. Czy w takiej sytuacji buraki mogą być droższe?