Praktycznie o przechowywaniu w RZD Żelazna
Kolejna grupa studentów kierunku Rolnictwo na Wydziale Rolnictwa i Ekologii SGGW zapoznała się z praktycznymi problemami podczas przechowywania bulw ziemniaka. Zajęcia odbyły się 27 marca 2023 r. w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW w Żelaznej koło Skierniewic. Zakład od kilkudziesięciu lat specjalizuje się w produkcji ziemniaka chipsowego.
Ze studentami swoją wiedzą i doświadczeniem praktycznym dzielił się mgr inż. Bartłomiej Rochalski pracownik RZD, a także absolwent kierunku Rolnictwo Wydziału Rolnictwa i Biologii (obecnie WRiE). Podczas zajęć studenci zwiedzali dwie przechowalnie ziemniaka.
Jak maksymalnie wykorzystać azot?
Mieli możliwość zapoznania się ze stosowaną w nich technologią składowania surowca oraz sposobami ograniczania strat ilościowych i jakościowych. Szczególną uwagę zwrócono na specyfikę ziemniaka chipsowego. Chodzi przede wszystkim o utrzymywanie w przechowalni temperatury powietrza nie niższej 8 stopni C. Obniżenie temperatury powoduje powstawanie niekorzystnych cukrów redukujących obniżających jakość surowca dla przetwórstwa.
Uczestnicy zajęć uzyskali także informacje na temat stosowania preparatów zapobiegających kiełkowaniu bulw opartych na olejku miętowym i pomarańczowym oraz kosztów takich zabiegów.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz