Ile cukru w burakach? Wyniki z zakładów i laboratoriów się różnią
Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej - na wniosek gospodarzy - zlecił i sfinansował wykonanie badań na zawartość cukru w burakach oraz zawartość suchej masy w wysłodkach.
Zawartość cukru w burakach ma znaczenie dla ceny skupu surowca, więc przekłada się bezpośrednio na kieszenie plantatorów. Nie od dziś wyrażają oni obawy, że w cukrowniach badania wykazują zaniżone parametry płodów rolnych. I domagają się oceny w niezależnych laboratoriach.
Zrealizował to lubelski samorząd rolniczy, który przedstawił właśnie tegoroczne wyniki badań zawartości cukru w burakach oraz zawartości suchej masy w wysłodkach, wykonanych przez dwa niezależne laboratoria - w Warszawie i Dęblinie - w porównaniu z wynikami z cukrowni.
Dane różnią się, a ze szczegółami można się zapoznać tutaj.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz