Dobra informacja, ale tylko dla części plantatorów
Pfeifer & Langen jest drugim producentem cukru, oprócz Krajowej Spółki Cukrowej, który nie ogranicza produkcji.
Pfeifer & Langen z limitem 371 621 ton rocznie zajmuje drugie miejsce w kraju pod względem wielkości produkcji cukru. Udział grupy w krajowym limicie wynosi 26,4%. Pfeifer & Langen w Polsce tworzą dwie spółki: Pfeifer & Langen Polska S.A., która ma trzy cukrownie: Gostyń, Miejska Górka i Środa Wielkopolska oraz Pfeifer & Langen Glinojeck S.A. z największą i najnowocześniejszą cukrownią w kraju w Glinojecku. Wcześniej cukrownia w Glinojecku należała do angielskiej firmy British Sugar Overseas, która kilka lat temu wycofała się z naszego rynku.
W ostatniej kampanii w całej grupie skupiono ponad 3,5 mln ton buraków. Największe plony korzeni uzyskali plantatorzy cukrowni Gostyń (71,2 t/ha), nieco mniejsze Miejskiej Górki (68,5 t/ha) oraz Środy Wielkopolskiej (65,6 t/ha), a najmniejsze Glinojecka (57,3 t/ha).