Chcesz zarobić na burakach? Musisz je dobrze przechowywać

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
01-11-2015,13:30 Aktualizacja: 02-11-2015,19:00
A A A

Na przełomie grudnia i stycznia kończą się kampanie buraczane w oddziałach Krajowej Spółki Cukrowej. I to niezależnie od terminu ich rozpoczęcia. Dla plantatorów oznacza to z reguły konieczność przechowalnictwa buraków.

"Przechowywane nawet klika tygodni buraki mogą posiadać bardzo dobre parametry jakościowe, ale ich uzyskanie zależy od kilku czynników" - przypomniano w serwisie plantatorskim KSC.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zbiory buraka cukrowego, produkcja cukru

Susza spustoszyła uprawy buraka. Będą kłopoty z cukrem

Możemy mieć problemy z cukrem. Susza spustoszyła uprawy buraka cukrowego i jego zbiory mogą być znacznie niższe niż we wcześniejszych latach - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W połowie września rozpoczęto...
Przede wszystkim kopane buraki muszą być dojrzałe technologicznie, okres wegetacji to w ich przypadku min. 180 dni.

"Termin zbioru w zależności od przebiegu warunków pogodowych oraz możliwości technicznych powinien być przeprowadzony jak najpóźniej, co skraca okres przechowywania i daje możliwość uzyskania wysokiego plonu korzeni oraz wysokiego plonu cukru technologicznego z hektara. W zależności od rejonu kraju kopanie buraków kończy się w II i III dekadzie listopada oraz w I dekadzie grudnia" - czytamy w serwisie KSC.

Cukrowy gigant uczula także, by podczas zbioru zwrócić szczególną uwagę na jakość pracy maszyn i stan kopanych buraków, które trafiają do pryzmy. Korzenie muszą być zdrowe, prawidłowo ogłowione i doczyszczone.

"Każde zanieczyszczenie w postaci ziemi oraz części organicznych: liście źle ogłowionych buraków lub chwasty, które rosły na plantacji, mogą być przyczyną powstawania ognisk zapalnych. Z powodu wzrostu temperatury następuje przyśpieszenie procesów życiowych, takich jak: oddychanie, transpiracja oraz szkodliwe procesy rozkładu sacharozy, buraki porastają, następują straty zgromadzonego cukru" - przestrzega KSC.

Przykryć pryzmy z burakami, aby nie zamokły i nie zmarzły

W ostatnich dniach temperatura powietrza nie przekracza kilku stopni i tak ma być przez kilkanaście najbliższych dni. W takiej sytuacji celowe jest przykrycie pryzm z korzeniami buraków cukrowych. Nigdy tak wcześnie nie trzeba było tego...
I przypomina: formowanie pryzmy powinno być naturalnym efektem wysypywania buraków ze zbiornika kombajnu bez podgarniania przy użyciu dodatkowego sprzętu, który może powodować uszkodzenia mechaniczne buraków i zanieczyszczać pryzmę ziemią.

Ważny jest też wybór miejsca na ułożenie pryzmy. A miejsce składowania buraków cukrowych na polu powinno umożliwiać proces doczyszczania i załadunku oraz swobodny wjazd i wyjazd samochodów ciężarowych niezależnie od warunków pogodowych.

Pierwsze przymrozki już za nami, wobec czego plantatorzy powinni pamiętać, aby okryć pryzmy specjalną włókniną, która chroni przed niską temperaturą, opadami deszczu i śniegu.

"Okryte buraki w pryzmach są znacznie mniej podatne na wahania temperatur zewnętrznych a zmiany temperatur wewnątrz pryzmy następują zdecydowanie wolniej. Za okrycie buraków zgodnie z zaleceniami służb surowcowych plantatorom przysługuje premia. Prawidłowo użytkowana i przechowywana agrowłóknina powinna służyć kilka sezonów" - stwierdzają w KSC.

Poleć
Udostępnij