Maksymalne dawki azotu
Dawki maksymalne azotu
W gospodarstwach, których nie obejmuje obowiązek opracowania planu nawożenia, nawozy azotowe można stosować w dawkach nie przekraczających maksymalnych dawek ze wszystkich źródeł dla upraw w plonie głównym (tabela 3).
Tabela 3. Maksymalne dawki nawozów azotowych dla upraw w plonie głównym
Uprawa | kg N/ha ze wszystkich źródeł |
Zboża | |
Jęczmień | 140 |
Kukurydza na ziarno | 240 |
Mieszanki zbożowe | 100 |
Mieszanki zbożowe na ziarno | 240 |
Owies | 120 |
Pszenica ozima | 200 |
Pszenica jara | 160 |
Pszenżyto | 180 |
Żyto | 120 |
Okopowe | |
Brukiew | 180 |
Buraki cukrowe | 180 |
Buraki pastewne | 200 |
Marchew pastewna | 150 |
Rzepa | 120 |
Ziemniaki wczesne | 100 |
Ziemniaki późne | 250 |
Oleiste | |
Gorczyca | 120 |
Perko | 140 |
Rzepak | 240 |
Rzepik | 200 |
Rzodkiew oleista | 120 |
Słonecznik | 100 |
Inne oleiste | 100 |
Bobowate grubonasienne (strączkowe) | |
Bobik | 30 |
Bób | 60 |
Fasola | 60 |
Fasolka szparagowa | 60 |
Grochy | 30 |
Lędźwian | 60 |
Łubin | - |
Seradela | 30 |
Soczewica | 20 |
Soja | 100 |
Wyka | 20 |
Pastewne na zielonkę | |
Kukurydza na zielonkę | 260 |
Mieszanki strączkowo-zbożowe | 100 |
Strączkowe na zielonkę | 0 |
Żyto, owies na zielonkę | 120 |
Łąka 1 pokos | 60 |
Łąka 2 pokosy | 120 |
Łąka 3 pokosy | 180 |
Łąka 4 pokosy | 240 |
Grunt w użytkowaniu kośno-pastwiskowym | 160 |
Koniczyna | 30 |
Lucerna | 30 |
Trawy | 300 |
Motylkowate z trawami | 100 |
Bobowate (motylkowate) drobnonasienne | |
Esperceta | 30 |
Komonica | 30 |
Nostrzyk | 30 |
Pastewne | |
Dynia pastewna | 80 |
Kapusta pastewna | 120 |
Perko | 140 |
Inne | |
Proso | 140 |
Gryka | 100 |
Facelia | 100 |
Len | 80 |
Mak | 90 |
Tytoń | 160 |
Sorgo, w tym zasiewy mieszane z kukurydza | 200 |
Wieloletnie | |
Trawy | 250 |
Lucerna | 0 |
Mieszanki różnych traw z bobowatymi (motylkowatymi) drobnonasiennymi | 100 |
Warzywa: rabarbar | 200 |
Szczaw | 150 |
Chrzan | 200 |
Warzywa polowe | |
Burak ćwikłowy | 150 |
Szpinak zwyczajny | 150 |
Kapusta | 300 |
Kalafior | 350 |
Brokuł | 250 |
Brukselka | 250 |
Jarmuż | 120 |
Kalarepa | 150 |
Rzepa | 140 |
Rzodkiew | 140 |
Rzodkiewka | 100 |
Brukiew | 150 |
Marchew | 150 |
Pietruszka | 150 |
Seler | 250 |
Pasternak | 150 |
Koper | 120 |
Koper włoski | 120 |
Pomidor | 180 |
Papryka | 200 |
Oberżyna | 180 |
Ogórek | 200 |
Dynia | 150 |
Cukinia | 180 |
Kabaczek | 180 |
Arbuz | 150 |
Melon | 150 |
Sałata | 150 |
Cykoria | 150 |
Endywia | 120 |
Skorzonera | 180 |
Salsefia | 120 |
Cebula | 200 |
Czosnek | 120 |
Por | 250 |
Szczypiorek | 110 |
Rośliny energetyczne | 80 |
Rośliny sadownicze | |
Drzewa owocowe | 60 |
Krzewy owocowe | 80 |
Truskawka | 50 |
Uprawy szkółkarskie | |
Siewki liściastych | 150 |
Siewki iglastych | 120 |
Krzewy liściaste | 140 |
Krzewy iglaste | 80 |
Róże | 150 |
Kwiaty (uprawy polowe, gruntowe) | |
Tulipan | 200 |
Narcyz | 200 |
Mieczyk | 250 |
Hiacynt | 250 |
Lilia | 180 |
Irys holenderski | 200 |
Krokus | 200 |
Szafirek | 200 |
Konwalia | 120 |
Zimowit | 250 |
Słonecznik na kwiaty cięte | 160 |
Piwonia | 60 |
Rośliny na suche bukiety | 80 |
Inne uprawy | 170 |
*z nawozów mineralnych oraz organicznych, naturalnych i środków do użyźniania gleby w przeliczeniu na równoważniki nawozowe
Wszyscy prowadzący działalność rolnicza zobowiązani są do prowadzenia dokumentacji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem (termin stosowania, rodzaj nawozu, zastosowana dawka w kg N/ha, termin przyorania nawozu naturalnego oraz uzyskany plon). Dokumentację należy przechowywać przez 3 lata od dnia jej sporządzenia.
Komentarz autora: Proponowane zmiany uważam za korzystne. Wprowadzenie obowiązku dokumentacji nawożenia może zostać uznane przez wielu rolników za niepotrzebną biurokrację. Jednak dobrzy rolnicy od dawna takie zapiski prowadzą, bo bez tego nie da się stosować prawidłowego nawożenia. Wprowadzenie obowiązku przygotowywania planu nawożenia azotem będzie utrudnieniem, ale dla części rolników. Większości to nie dotknie, bo mają zbyt małe gospodarstwa.
Nie zgadzam się z krytyką, że dawki maksymalne azotu mogą stanowić poważną przeszkodę w zwiększaniu plonowania. Są one na tyle wysokie, na przykład 200 kg N/ha w uprawie pszenicy ozimej czy 240 kg N/ha w uprawie rzepaku, że takie zagrożenia moim zdaniem nie ma. Jeśli ktoś teraz stosuje wyższe nawożenie azotem, to powinien to przeliczyć, czy to jest dla niego opłacalne, bo moim zdaniem nie. Sposobów podnoszenia plonowania trzeba szukać w innych miejscach, a przede wszystkim w wapnowaniu, a także nawożeniu potasem, fosforem i magnezem.