Podsumowanie realizacji programu "Złoty smak kukurydzy"
13 grudnia w Poznaniu odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, podsumowująca realizację programu "Złoty smak kukurydzy". Jego celem było promowanie wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze.

Plonowanie odmian kukurydzy na kiszonkę 2022
Spotkanie po raz kolejny zorganizowano w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. W tematykę konferencji wprowadził prof. dr hab. Tadeusz Michalski, prezes PZPK. Była to okazja nie tylko do podsumowania samego programu, ale również do zaprezentowania najważniejszych zagadnień dotyczących uprawy i wykorzystania spożywczego kukurydzy.
Wśród prelegentów znaleźli się dr inż. Roman Warzecha (wiceprezes PZPK), mgr inż. Anna Kołakowska z zagranicznego działu FNPSMS, dr inż. Karol Marciniak - prezes Hodowli Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR, a także prof. UPP dr hab. Joanna Kobus Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznnaiu.
Konferencję sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz