Wieprzowina będzie tańsza niż przed rokiem
Rosyjskie embargo na import wieprzowiny z UE spowodowało spadek cen w Polsce. W kolejnych miesiącach mięso będzie drożało, ale będzie tańsze niż rok wcześniej.
Tak prognozuje zespół ekspertów Agencji Rynku Rolnego. Specjaliści zwracają uwagę, że krajowe ceny skupu trzody chlewnej bardzo zależą od unijnych cen wieprzowiny i kursu złotego do euro. Według Komisji Europejskiej w tym roku podaż wieprzowiny w UE nieco wzrośnie w porównaniu z 2013 r., co może się przyczynić do spadku unijnych cen. Dlatego i w Polsce ceny te mogą być niższe niż przed rokiem.
W ocenie zespołu ekspertów, w czerwcu żywiec wieprzowy może kosztować 5,0-5,3 zł za kg, a we wrześniu jego cena wzrośnie do 5,3-5,7 zł za kg. Po wprowadzeniu embarga przez Rosję, w lutym żywiec wieprzowy w Polsce skupowano przeciętnie po 4,60 zł/kg, o 9 proc. taniej niż w styczniu 2014 r. i o 11 proc. taniej niż w lutym 2013 r. W marcu ceny wzrosły, ale nadal były niższe niż przed rokiem. Na początku kwietnia żywiec wieprzowy skupowano średnio po ok. 5 zł za kilogram.
W końcu listopada 2013 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło 11 mln szt., o 1 proc. mniej niż przed rokiem. Według ekspertów, trudności ze zbytem żywca wynikające z rosyjskiego embarga mogą zniechęcić hodowców w Polsce do zajmowania się chowem trzody chlewnej i prowadzić do dalszego spadku pogłowia. Konsekwencją zmniejszenia liczby świń jest spadek produkcji wieprzowiny. W 2013 r. produkcja żywca wieprzowego zmalała o ponad 4 proc. w porównaniu z 2012 r. Ze spadkiem produkcji wieprzowiny trzeba się także liczyć w tym roku.
Amerykańscy analitycy oceniają, że w 2014 r. nastąpi wzrost konkurencji na światowym rynku wieprzowiny. Będzie to wynikało ze zwiększenia produkcji w krajach należących do największych eksporterów wieprzowiny (USA, Brazylia), a także w innych krajach, m.in. na Białorusi i na Ukrainie. Z kolei nastąpi tylko niewielki wzrost globalnego popytu na ten gatunek mięsa.
W 2013 r., pomimo spadku krajowego pogłowia trzody chlewnej, duży popyt zagraniczny na wieprzowinę przyczynił się do zwiększenia jej wywozu. Polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych osiągnął nienotowany wcześniej poziom 672 tys. ton - o 14 proc. wyższy niż w 2012 r. Wzrost eksportu produktów wieprzowych był możliwy dzięki zwiększeniu importu trzody chlewnej. Wyjątkowo duży był też import wieprzowiny do Polski, w 2013 r. osiągnął poziom – 802 tys. ton i był o 7 proc. większy niż w 2012 r.
W lutym 2014 r. eksport wieprzowiny z Polski był o 14 proc. mniejszy niż przed rokiem. Było to spowodowane zakazem importu tego mięsa przez Unię Celną (Białoruś, Rosja i Kazachstan). Zmniejszył się również wywóz na Ukrainę (o 89 proc.), do Japonii (o 41 proc.), Korei Południowej (o 31 proc.) i Chin (o 19 proc.). Jednocześnie wzrósł polski eksport mięsa wieprzowego do większości państw UE, w tym m.in. na Słowację (o 38 proc.), do Niemiec (o 29 proc.) i do Włoch (o 27 proc.). W styczniu i lutym nasz eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł 98 tys. ton, o 1 proc. mniej niż przed rokiem.