Świnie w Chinach są tańsze niż w USA

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-06-2021,9:15 Aktualizacja: 17-06-2021,9:10
A A A
Ceny świń w Chinach w ostatnim czasie mocno spadły. Jest to głównie efekt zgromadzenia dużych zapasów wieprzowiny oraz wysokiego importu mięsa mrożonego. 
 
Notowania żywca wieprzowego w Chinach spadły do 15 RMB za kg co w przeliczeniu na polską walutę daje około 8,75 zł.
 
Jest to efekt, jak informuje portal euromeatnews.com, większej ilości zapasów wieprzowiny na chińskim rynku, ogromnego importu mrożonego mięsa, większej masy ubojowej tamtejszych świń oraz dużej podaży na rynku.
 
Duńskie pogłowie świń wzrosło o 3%. Foto_Remigiusz Kryszewski

Pogłowie trzody chlewnej w Danii wzrosło

Liczba świń w Danii w bieżącym roku wzrosła o 3%. Jest to zjawisko odwrotne niż w Niemczech i Holandii, gdzie obserwuje się spadek pogłowia trzody chlewnej.    Dania zwiększyła liczbę świń o 3%. Według szacunków na dzień 1 kwietnia...
Według Jima Huanga, dyrektora ds. rynku kontraktów terminowych, po raz pierwszy ceny trzody chlewnej w Chinach są poniżej rynku amerykańskiego, co może oznaczać spadek importu w nadchodzących miesiącach.
 
Jego zdaniem trend spadkowy cen przez cztery ostatnie miesiące jest napędzany lepszą podażą wieprzowiny i niskim popytem na to mięso. 
 
Według prognoz eksperta Chiny prawdopodobnie ograniczą import mrożonej wieprzowiny w drugiej połowie roku.
 
Obecnie chińskie służby celne nakładają 8% cło importowe i 9% podatek VAT na mrożoną wieprzowinę, ale mięso pochodzące ze Stanów Zjednoczonych jest traktowane inaczej. W szczytowym okresie wojny handlowej cła importowe zostały podniesione trzykrotnie do 72%. 
 
Wraz z podpisaniem umowy handlowej USA-Chiny w styczniu 2020 r., cło importowe spadło teraz do 33% plus 9% VAT. Przeszkodą dla eksportu wieprzowiny z USA nie jest już nieprzewidywalna polityka rządu, ale ekonomia. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA