Stabilny rynek tuczników. Kiedy kolejne wzrosty cen?
Ceny tuczników w Unii Europejskiej są stabilne. W notowaniach niemieckiej dużej giełdy VEZG z 7 kwietnia u naszych zachodnich sąsiadów została ona utrzymana na poziomie 1,50 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej.
Cena tuczników w Niemczech po raz czwarty z rzędu utrzymała tę samą wartość. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro NBP z dnia 7 kwietnia (4,5897), zwierzęta te kosztowały więc 6,88 zł za kg.
Ceny tuczników w innych państwach UE w ostatnim tygodniu z małymi wyjątkami pozostały na niezmienionym poziomie.
- Cena tuczników w Niemczech od 4 tygodni pozostaje bez zmian
- Tuczniki w Niemczech kosztują 1,50 euro za kg wbc
- Cena tuczników w Polsce w ostatnim tygodniu nieco zmalała
- Eksport unijnej wieprzowiny do Chin w ostatnim czasie był utrudniony
- Sezon grillowy może dać nowy impuls do wzrostu cen świń
Sprawdź aktualne ceny tuczników i warchlaków w Europie
Stabilizacja cen w Europie
Tuczniki podrożały we Francji, gdzie 8 kwietnia zakłady mięsne za kilogram tuszy 56% płaciły 1,39 euro tj. o 0,32 euro więcej niż przed tygodniem.
Tuczniki we Francji w przeliczeniu na polską walutę po kursie euro NBP z dnia 8 kwietnia (4,5581), kosztowały więc 6,33 zł za kg.
Liderem pod względem cen skupu świń pozostaje Hiszpania, która korzysta z możliwości zwiększonego eksportu do Chin. 8 kwietnia tamtejsze zakłady mięsne płaciły za żywiec 1,460 euro za kg, co w przeliczeniu na złotówki daje 6,65 zł.
Tuczniki w Polsce w wadze żywej, jak podaje KZP-PTCH POLPIG, w ostatnim tygodniu nieznacznie zmalała i wyniosła 4,90 zł za kg, a w klasie E 6,55 zł za kg.
Będzie impuls do wzrostu cen świń?
Ponad tysiąc przypadków ASF w Polsce. Niewiele mniej w Niemczech
Eksport unijnej wieprzowiny do Chin w ostatnim czasie był utrudniony z powodu braku kontenerów do przewozu zamrożonego mięsa. Stąd utrzymujący się wysoki popyt na importowaną wieprzowinę w Chinach nie jest wystarczającym impulsem do dalszego wzrostu cen skupu świń w Europie.
Rynek tuczników w pozostałych państwach Wspólnoty pozostaje zrównoważony. Krótszy tydzień ubojowy przed świętami zrekompensował mniejszą podaż żywca na rynku.
Eksperci z Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej POLPIG zauważają, że w nadchodzących tygodniach powinien pojawić się nowy impuls po stronie popytu związany z rozpoczęciem okresu grillowego.
"Ciepłe nadchodzące dni będą zachęcały do spędzania coraz więcej czasu przy grillu. Obostrzenia związane z koronawirusem ciągle powodują niepewność na rynku wieprzowiny. Poprawie sytuacji sprzyjają masowe szczepienia i spodziewana mniejsza liczba zachorowań na Covi-19" czytamy w komunikacie KZP-PTCH POLPIG.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ