Stabilizacja cen na rynku tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-06-2024,13:45 Aktualizacja: 25-06-2024,17:41
A A A
Ceny zakupu żywca wieprzowego na początku czerwca były stabilne zarówno w kraju jak i w Unii Europejskiej. Natomiast w przypadku mięsa wieprzowego nastąpił wzrost notowań. 
 
Na rynku krajowym w dniach od 3 do 9 czerwca zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, tak jak w poprzednim tygodniu, kupowały świnie rzeźne po 7,62 zł za kg. 
 
Cena ta była o 3% wyższa niż przed miesiącem, ale o 15% niższy niż przed rokiem. 
 
asf, ognisko asf u świń, hodowcy świń, wirus asf, afrykański pomór świń, trzoda chlewna, asf na warmii i mazurach

Kolejne duże ognisko ASF u świń

Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o szczegółach 10 ogniska ASF u świń. Ognisko ASF nr 2024/10 wyznaczono 18 czerwca w gospodarstwie, w którym utrzymywano 540 świń. Gospodarstwo jest położone w miejscowości w...
 
W krajach Wspólnoty średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 221,17 euro (około 957 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była podobna jak przed tygodniem oraz o 1% wyższa niż przed miesiącem i o 9% niższa niż przed rokiem. 
 
W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 231,84 euro (około 1003 zł) za 100 kg. Było to o 5% drożej niż średnio uzyskiwali producenci unijni.
 
W Polsce płacono o 23,5% więcej niż w Niderlandach, o 5,5% niż w Hiszpanii i o 0,3% niż w Niemczech. 
 
W tym samym czasie w krajowych zakładach za półtusze wieprzowe trzeba było zapłacić średnio 11,00 zł za kg. Było to o 6 gr za kg więcej niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o około 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 15% niższa niż w ubiegłym roku.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA