Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o stabilizacji cen na rynku tuczników. Ceny ustabilizowały się zarówno w Polsce jak i na większości rynków Unii Europejskiej.
Ceny zakupu żywca wieprzowego na początku czerwca były stabilne zarówno w kraju jak i w Unii Europejskiej. Natomiast w przypadku mięsa wieprzowego nastąpił wzrost notowań.
Na rynku krajowym w dniach od 3 do 9 czerwca zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, tak jak w poprzednim tygodniu, kupowały świnie rzeźne po 7,62 zł za kg.
Cena ta była o 3% wyższa niż przed miesiącem, ale o 15% niższy niż przed rokiem.
Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o szczegółach 10 ogniska ASF u świń. Ognisko ASF nr 2024/10 wyznaczono 18 czerwca w gospodarstwie, w którym utrzymywano 540 świń. Gospodarstwo jest położone w miejscowości w...
W krajach Wspólnoty średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 221,17 euro (około 957 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była podobna jak przed tygodniem oraz o 1% wyższa niż przed miesiącem i o 9% niższa niż przed rokiem.
W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 231,84 euro (około 1003 zł) za 100 kg. Było to o 5% drożej niż średnio uzyskiwali producenci unijni.
W Polsce płacono o 23,5% więcej niż w Niderlandach, o 5,5% niż w Hiszpanii i o 0,3% niż w Niemczech.
W tym samym czasie w krajowych zakładach za półtusze wieprzowe trzeba było zapłacić średnio 11,00 zł za kg. Było to o 6 gr za kg więcej niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o około 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 15% niższa niż w ubiegłym roku.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ