Trzoda chlewna w trzecim tygodniu lipca przestała tanieć. Za żywiec wieprzowy w Polsce producenci średnio otrzymywali 4,87 zł za kg, to o 7% więcej niż w poprzednim tygodniu.
Ceny skupu żywca wieprzowego spadały od końca maja bieżącego roku. W trzecim tygodniu lipca trend ten został zahamowany, a notowania tuczników w Polsce wzrosły o 7%.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny zakupu żywca wieprzowego w przedostatnim tygodniu lipca wzrosły.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną dostawcy uzyskiwali przeciętnie 4,87 zł za kg.
Cena ta była o 7% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 9% niższa niż przed miesiącem oraz o 10% niższa w odniesieniu do notowań sprzed roku.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozuje, że produkcja wieprzowiny w Chinach powróci do poziomów z 2017 r. w ciągu najbliższych 5 lat. Za drastyczny spadek pogłowia trzody chlewnej w...
Po trzech tygodniach spadku odnotowano także wzrost cen zakupu świń rzeźnych w Unii Europejskiej.
W dniach 20-26 lipca dostawcy za świnie rzeźne klasy E otrzymywali średnio 149,90 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli około 660,76 złotych za 100 kg.
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 8% niższa niż przed miesiącem oraz o 13% niższa niż przed rokiem.
Świnie rzeźne tej klasy w Polsce kosztowały w przeliczeniu na unijną walutę 144,05 euro za 100 kg, czyli około 634,97 złotych za 100 kg. Było to o 4% mniej niż wynosiła średnia w Unii Europejskiej.
Jednocześnie cena uzyskiwana przez krajowych hodowców była o 5% niższa niż w Niemczech i o 9% niższa niż w Danii, ale o 11% wyższa niż w Niderlandach.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego w Polsce w dniach 20–26 lipca wzrosły o 3% do 7,00 zł za kg.
Jednocześnie cena ta była o 11% niższa niż przed miesiącem oraz o 13% niższa niż przed rokiem.
W trzecim tygodniu lipca prosięta na targowiskach kosztowały 258,83 złotych za sztukę i były o 6,83 złotych droższe niż w poprzednich notowaniach.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ