Według prognoz FAO przez najbliższe 10 lat światowa produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć o 16%. Z kolei odbudowa pogłowia trzody chlewnej w Chinach ma potrwać kolejne 5-6 lat.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozuje, że produkcja wieprzowiny w Chinach powróci do poziomów z 2017 r. w ciągu najbliższych 5 lat. Za drastyczny spadek pogłowia trzody chlewnej w tym kraju odpowiada wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Produkcja wieprzowiny w Chinach została mocno ograniczona w wyniku rozprzestrzenienia się ASF w stadach świń. Według najnowszych prognoz powróci ona do pierwotnego stanu do 2025 lub 2026 r.
W tym celu chińscy hodowcy sprowadzają duże partie świń z Europy, które mają posłużyć do odbudowy pogłowia stada podstawowego.
Główny lekarz weterynarii poinformował o wyznaczeniu trzech kolejnych ognisk ASF na terytorium Polski. Wszystkie wybuchły w woj. lubelskim. Ogniska ASF nr 39., 40. i 41. zostały potwierdzone na podstawie wyników badań z dnia 6...
Budują również nowoczesne piętrowe chlewnie, które spełniają najwyższe wymagania bioasekuracji.
Eksperci z FAO przewidują, że produkcja wzrośnie także w Brazylii i Stanach Zjednoczonych. Z kolei w Unii Europejskiej spadnie o 3% ze względu na problemy ze spełnieniem przepisów dotyczących ochrony środowiska oraz wynikających z uwarunkowań społecznych, informuje portal euromeatnews.com.
Jednocześnie jest oczekiwany wzrost cen. Jednak nie osiągną one poziomu obserwowanego w 2019 roku.
Na wzrost cen będą wpływały rosnące dostawy i skala obecnego chińskiego popytu importowego, który utrzymuje się powyżej poziomu odnotowanego w 2017 r.
Zdaniem ekspertów w ciągu najbliższych 10 lat światowa produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć o 16%.
Jednocześnie w Unii Europejskiej nastąpi spadek konsumpcji wieprzowiny. Zostanie ona zastąpiona przez drób, który jest tańszy i postrzegany jako zdrowszy.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ