Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podaje, że w kraju odnotowano kolejny wzrost ceny tuczników. Żywiec wieprzowy na przełomie lipca i sierpnia podrożał do wartości 5,01 zł za kg.
Cena żywca wieprzowego na przełomie lipca i sierpnia wzrosła w Polsce o 3%. Mimo to notowania tuczników były niższe o 9% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podaje, że krajowe ceny skupu żywca wieprzowego w dniach 27 lipiec - 2 sierpień w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wzrosła o 3% do wartości 5,01 zł za kg.
Cena ta była o 4% niższa niż przed miesiącem i o 9% niższa niż przed rokiem.
Ceny skupu żywca wieprzowego spadały od końca maja bieżącego roku. W trzecim tygodniu lipca trend ten został zahamowany, a notowania tuczników w Polsce wzrosły o 7%. Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa...
Odnotowano także wzrost średniej ceny skupu trzody chlewnej w Unii Europejskiej.
Na przełomie lipca i sierpnia za świnie rzeźne klasy E płacono średnio 150,73 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli około 662,99 zł za 100 kg.
Było to o około 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 5% mniej niż przed miesiącem i o 13% mniej niż przed rokiem.
Cena wieprzowiny tej klasy w krajowym skupie wynosiła 149,09 euro za 100 kg, czyli około 655,78 zł za 100 kg.
Cena ta była o 1,64 euro (7,21 zł) niższa od średniej ceny uzyskiwanej w krajach wspólnoty.
Tuczniki były tańsze niż w Polsce miedzy innymi w Niderlandach, gdzie płacono 128,92 euro za 100 kg (567,06 zł) i we Francji, gdzie producenci otrzymywali 143,00 euro za 100 kg (628,99 zł).
Wyższą cenę uzyskiwali rolnicy w Niemczech i wynosiła ona 152,04 euro za 100 kg (668,75 zł), w Hiszpanii (153,81 euro za 100 kg, około 676,54 zł) i Danii (157,99 euro za 100 kg, czyli około 694,92 zł).
W ślad za wzrostem cen zakupu żywca drożała również wieprzowina w zbycie.
Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 7,20 zł za kg. To o 3% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 7% taniej niż przed miesiącem.
Cena półtusz była również o 10% niższa w odniesieniu do notowań z tego samego tygodnia 2019 r.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ