Dokarmianie prosiąt ssących – porada od firmy Vergab
Prosięta ras rodzimych, które rodzą się z wyższą masą urodzeniową, mogą otrzymywać paszę z niższym odpowiednim dla siebie poziomem białka oraz inną formulacją komponentów paszowych, niż oseski pochodzące z linii hybrydowych.
Hodowcy i producenci trzody chlewnej zadają pytania i szukają pomocy w rozwiązywaniu swoich codziennych problemów.
Na pytania hodowców odpowiadają doradcy zajmujący się szeroko rozumianą obsługą tych zwierząt. Sugerują oni także produkty, które pomóc w rozwiązaniu danego problemu.
Cykl "Okiem doradcy" to seria artykułów, która ukazuje się w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Podwyżki na rynku świń nie są wykluczone
W każdym kolejnym wydaniu publikujemy pytania przysłane do naszej redakcji lub zadane w mediach społecznościowych.
W drugiej artykułu odsłonie wybraliśmy pytanie dotyczące dokarmiania prosiąt ssących paszą stałą.
- Co jest lepsze dla prosiąt w wieku 3-4 tygodni? Czy powinny one pobierać większą ilość prestartera o niskim poziomie białka, czy może mają jeść mniejszą ilość tej paszy, ale o jego wyższej zawartości? Jak pobranie tej mieszanki wpływa na trudny czas ich odsadzenia od maciory - pyta hodowczyni trzody chlewnej.
O odpowiedź poprosiliśmy przedstawiciela m.in. firmy Vergab Patryka Śliwowskiego, doradcę żywieniowego.
- Na tak postawione pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Aby odpowiednio zbilansować paszę dla takich prosiąt, należy wziąć pod uwagę ich potencjał genetyczny - mówi Śliwowski.
Nowa genetyka linii hodowlanych świń zapewnia bardzo wysoką plenność prosiąt, przez co ich masa urodzeniowa jest dość niska.
Takie zwierzęta nie są w stanie fizycznie pobrać odpowiedniej ilości siary, co przekłada się na dalszy cykl żywienia, dlatego powinny otrzymywać paszę o możliwie najwyższej wartości żywieniowej.
VEZG 7 lutego. Cena w końcu wzrosła
Prosięta ras rodzimych, które rodzą się z wyższą masą urodzeniową, mogą otrzymywać paszę z niższym odpowiednim dla siebie poziomem białka oraz inną formulacją komponentów paszowych.
Oprócz odpowiedniego poziomu białka w danej mieszance, bardzo ważnym aspektem jest jego źródło zapewniające dobrą strawność, przyswajalność i zbilansowanie pod kątem aminokwasowym.
- Kolejnym czynnikiem, który musimy wziąć pod uwagę przygotowując paszę prestarterową, są warunki w obiektach, w których utrzymujemy prosięta, takie jak temperatura, dostępność do wody i paszy - podkreśla Patryk Śliwowski dodając:
- Firma Vergab zaleca w tym okresie stosowanie produktu Fasser Mix, który jest źródłem multifunkcyjnego włókna. Produkt ten ma działanie dietetyczne i prebiotyczne, co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i korzystną mikroflorę bakteryjną.
Całą wypowiedź Patryka Śliwowskiego dotyczącą dokarmiania prosiąt ssących paszą stałą znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2023. ZAPRENUMERUJ