Dalszy wzrost cen w skupie żywca wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
04-06-2024,14:00 Aktualizacja: 04-06-2024,12:46
A A A
Krajowe ceny skupu tuczników w czwartym tygodniu maja wzrosły. Podobny trend odnotowała średnia cena uzyskiwana przez unijnych producentów. 
 
Na rynku krajowym w dniach od 20 do 26 maja w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW odnotowano dalszy wzrost cen zakupu trzody chlewnej. 
 
Świnie rzeźne w ciągu tygodnia podrożały o 1% do wartości 7,59 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 13% niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. 
 
ASF w UE, afrykański pomór świń, ogniska u trzody chlewnej,

Wirus ASF w Unii Europejskiej atakuje ze zdwojoną siłą

Liczba ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) w stadach trzody chlewnej w krajach Wspólnoty w ubiegłym roku była 5 razy większa niż w 2022 r. Był to efekt rozprzestrzeniania się wirusa głównie w Chorwacji i w Rumunii.   Całkowita...
W Unii Europejskiej w tym samym okresie średnia cena świń rzeźnych klasy E wyniosła 220,68 euro (około 947 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
Była ona o 0,4% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem, a także o około 9% wyższa niż na początku lutego tego roku. Jednocześnie żywiec ten był o 8% tańszy niż przed rokiem. 
 
W Polsce cena świń rzeźnych tej klasy wyrażona w euro wyniosła średnio 233,22 euro (1001 zł) za 100 kg. Była ona o 6% wyższa niż średnio uzyskiwali producenci w krajach Wspólnoty oraz w Hiszpanii.
 
Krajowi dostawcy otrzymywali jednocześnie o 26% więcej niż w Danii i Niderlandach oraz o 1% więcej niż w Niemczech. 
 
W czwartym tygodniu maja zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 10,94 zł za kg. Cena ta była o niemal 1% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 1,5% niż przed miesiącem, ale o 12% niższa niż przed rokiem.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA