Ceny tuczników. Stabilizacja, która nie cieszy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
28-12-2020,11:30 Aktualizacja: 28-12-2020,11:02
A A A

Ceny tuczników w Unii Europejskiej są stabilne. Jednak nie cieszy ona hodowców i producentów świń. Niestety ustabilizowały się one na bardzo niskim poziomie, które nie pokrywają kosztów produkcji świń.

Ceny skupu świń w UE pozostają pod dużą presją, głównie przez pandemię koronawirusa. Spowodowała ona zamknięcie sektora HoReCA czyli gastronomii i hotelarstwa.

Notowania tuczników w Europie są niskie również z powodu wirusa afrykańskiego pomoru świń, który od września szerzy się w Niemczech. Stwierdzane w tym kraju przypadki u dzików skutecznie blokują jego możliwości eksportowe wieprzowiny do krajów trzecich.

  • Koronawirus i ASF wciąż decydują o niskich cenach tuczników
  • Cena tuczników w okresie świątecznym ustabilizowała się na niskim poziomie
  • W Europie wciąż ma miejsce nadprodukcja tuczników
  • Nie wiadomo kiedy Niemcy wznowią eksport wieprzowiny do Chin
  • Przetwórcy i sieci handlowe w Niemczech wspierają producentów świń

wypadki w rolnictwie, zwierzęta hodowlane, trzoda chlewna, wypadki przy obsłudze zwierząt

Na świniach można się "przejechać". KRUS ostrzega przed wypadkami

Największe niebezpieczeństwo stwarzają karmiące matki, które w obronie prosiąt mogą zaatakować - przekonują specjaliści z Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, apelując o zachowanie zasad bezpieczeństwa podczas obsługi trzody chlewnej....

Ceny tuczników bez większych zmian

ASF w Niemczech oddziałuje na cały rynek europejski. Bardzo mocno jego skutki odczuwają również polscy producenci żywca wieprzowego, którzy z tą chorobą zmagają się od lutego 2014 roku.

Ceny tuczników w okresie bezpośrednio poprzedzających święta w wielu krajach UE pozostała niezmieniona. Taka sytuacja, jak podkreśla Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, miała miejsce również w Polsce. Zakłady za kilogram żywca wciąż płacą około 3,60 złotych, a poubojowo 4,60 zł za kg.

Zakłady mięsne w Hiszpanii 24 grudnia płaciły za żywiec 1,096 euro za kg czyli około 4,9 zł za kilogram.

Tuczniki w Danii ponownie kosztowały 9,50 DKK za kg tuszy tj. około 5,6 zł za kg, w Niderlandach 0,90 euro za kg żywca, co w w przeliczeniu na złotówki daje tj. około 4 zł, a w Belgii 0,710 euro za kg żywca czyli około 3,2 zł.

Cena tuczników w Niemczech 23 grudnia również nie uległa zmianie i utrzymała się na poziomie 1,19 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,3 zł.

produkcja tuczników, warchlaki, cykl zamknięty, lochy, modernizacja, nowa chlewnia,

Inwestują w tucz w cyklu zamkniętym

Wybudował chlewnię dla 70 macior, w której znajduje się również odchowalnia i tuczarnia. Teraz planuje modernizację starego budynku, w którym będzie utrzymywał dodatkowe 48 loch.   Alicja i Jan Czech z Broniewic w woj....

Nadpodaż żywca wciąż problemem

Liczba dni ubojowych w okresie świątecznym nie pozwala na redukcję nadprodukcji żywca wieprzowego.

Zakłady mięsne w wielu europejskich krajach, zwłaszcza w Niemczech, Austrii i Danii, wciąż borykają się z dużymi trudnościami dotyczącymi uboju. Ich możliwości wciąż są mocno ograniczone, przez co rośnie liczba tuczników oczekujących na ubój.

Kraje, które mają możliwość eksportu wieprzowiny do krajów trzecich, zwłaszcza do Chin, mają dobry czas. Dotyczy to głównie Hiszpanii. Wciąż nie wiadomo kiedy Niemcy będą mogły wznowić eksport tego mięsa do Państwa Środka.

KZP-PTCH POLPIG informuje, że w związku z tą sytuacją w Niemczech pojawiło się szereg inicjatyw ze strony przetwórców i sieci handlowych, które mają wspierać producentów świń.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA