Ceny tuczników lekko w górę, ale to nie wystarczy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
01-02-2021,13:30 Aktualizacja: 01-02-2021,13:28
A A A

Rynek wieprzowiny w Unii Europejskiej wciąż pozostaje w stagnacji. Niskie ceny skupu tuczników wynikające z pandemii Covid-19, a w Niemczech również z powodu ASF powodują, że hodowcy wciąż ponoszą straty.

Notowania tuczników, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie ISN, w ostatnim tygodniu nie uległy większym zmianom.

Rynek wciąż boryka się z nadmiarem żywca wieprzowego. Kraje, które mogą eksportować wieprzowinę do Chin jak Hiszpania czy Dania, utrzymują w miarę wysokie ceny skupu. Kraje te zmagają się jednak z innymi problemami.

  • Rynek wieprzowiny w Unii Europejskiej wciąż pozostaje w stagnacji
  • Zakłady mięsne nie nadążają z ubojami świń
  • Zamknięte hotele oraz restauracje i ASF wpływają na niskie ceny tuczników
  • Nagły atak zimy utrudnia produkcję świń w Hiszpanii
  • Ceny tuczników nie gwarantują opłacalności produkcji

pogłowie trzody chlewnej, pogłowie świń, lochy, maciory, prosięta, warchlaki, tuczniki, żywiec wieprzowy, cena żywca

Pogłowie świń wzrosło mimo pandemii Covid-19

Pogłowie trzody chlewnej w grudniu 2020 roku, jak informuje Główny Urząd Statystyczny, liczyło 11 727,4 tys. sztuk. W porównaniu do grudnia 2019 r. było ono wyższe o 512,0 tys. sztuk tj. o 4,6%. Pogłowie świń w grudniu 2020 roku było...

Covid-19 oraz ASF destabilizują rynek

Duńczycy, podobnie jak Niemcy, zmagają się z nadwyżką tuczników nieodebranych przez zakłady mięsne.

KZP-PTCH POLPIG informuje, że w zakładach Danish Crown wprowadzono dodatkowe godziny pracy w ubojniach, aby temu przeciwdziałać.

Hiszpania przeżywa niespodziewany atak zimy, który mocno wpływa na wydajność produkcji świń w tym kraju.

Niemcy wciąż są pogrążone w kryzysie. Od kilku miesięcy wpływają na to afrykański pomór świń u dzików i wynikające z tego tytułu ograniczenia eksportowe oraz pandemia Covid-19.

Zakłady mięsne w związku z pandemią wciąż nie mogą osiągnąć swoich docelowych mocy ubojowych.

Ceny tuczników w Europie są niskie również z uwagi na wciąż zamknięte hotele oraz restauracje. Sytuacja ta znacząco ogranicza możliwości sprzedaży wieprzowiny na unijnym rynku.

polski związek łowiecki, polowania zbiorowe, walka z asfw  polsce, pandemia koronawirusa

Polowania w związku z ASF będzie można organizować

Mimo przedłużenia obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa, będzie można organizować polowania zbiorowe na dziki w związku z ASF - wynika z projektu rozporządzenia rządu. Na stronach Rządowego Centrum Legislacji został opublikowany projekt...

Ceny tuczników wciąż są niskie

Cena tuczników w Niemczech 27 stycznia została ustalona na dotychczasowym niskim poziomie. Wynosi ona 1,19 euro za kg w wadze bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,39 zł za kg wbc.

Zakłady mięsne w Hiszpanii 28 stycznia płaciły za żywiec 1,1 euro za kg czyli około 5 zł za kilogram.

Tuczniki pod koniec stycznia w Danii kosztowały 9,50 DKK za kg tuszy tj. około 5,8 zł za kg, w Niderlandach 0,91 euro za kg żywca, co w w przeliczeniu na złotówki daje około 4,1 zł, a w Belgii 0,74 euro za kg żywca czyli około 3,35 zł.

Ceny skupu tuczników na krajowym rynku, jak informuje POLPIG, lekko wzrosły. Nie poprawiło to jednak sytuacji rolników.

Zakłady mięsne skupują zwierzęta w cenie 3,6 zł za kg żywca oraz 4,7-4,8 zł za kg wbc w klasie E. Takie stawki wciąż nie gwarantują opłacalności produkcji świń.

Sytuację może poprawić uruchomienie programu prywatnego przechowalnictwa mięsa wieprzowego. Komisja Europejska rozważa taką możliwość. Więcej na ten temat znajdziesz TUTAJ

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
     
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA