Belgia zaostrza dobrostan trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-10-2021,11:10 Aktualizacja: 07-10-2021,11:10
A A A
Dobrostan trzody chlewnej w Belgii ma być oparty na standardzie BePork. Zawarte w nim normy są znacznie bardziej restrykcyjne od obecnie obowiązujących przepisów.  
 
Właściciel standardu systemu jakości BePork dla wieprzowiny, opracował standard dobrostanu zwierząt dla belgijskiego sektora trzody chlewnej.
 
Nowy standard jest bardziej rygorystyczny niż ustawodawstwo belgijskie. Normy koncentrują się na zdrowiu świń, ich dobrostanie, zrównoważonym rozwoju, bezpieczeństwie żywności i identyfikowalności.
 
BePork został zaprojektowany z myślą o całym łańcuchu dostaw produkcji wieprzowiny, od hodowców przez firmy transportowe po rzeźnie i zakłady rozbioru.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Cena tuczników w UE spada od 15 tygodni

Notowania żywca wieprzowego w krajach unijnych są niższe od średniej z ostatnich 5 lat. Ceny spadły o 45 euro za 100 kg w porównaniu z tym samym okresem w 2019 r.    Producenci tuczników w ciągu ostatnich 15 tygodni stracili...
Standard ma na celu poprawę dobrostanu trzody chlewnej nie tylko na etapie hodowli czy tuczu, ale również podczas transportu i w rzeźniach. 
 
Takie wieloetapowe podejście do dobrostanu zwierząt, jak podaje euromeatnews.com, nie jest powszechne. Wiele innych systemów ogranicza się głównie do sektora hodowli i tuczu.
 
Według wstępnej analizy twórców BePork nowy belgijski moduł w niczym nie ustępuje systemom obowiązującym w innych krajach. Dzięki niemu klienci będą mogli dowiedzieć się w punkcie sprzedaży, jakie kryteria dobrostanu zwierząt spełnia dany produkt i tym samym podjąć świadomą decyzję zakupową.
 
Moduł belgijski w odróżnieniu do systemów wykorzystywanych w innych państwach nie jest systemem sztywnym. Pozwala on hodowcom na wprowadzanie własnych zmian. 
 
Nowy moduł jest dostępny dla całej Belgii. Tamtejszy rząd planuje w przyszłości utorować drogę dla wszystkich innych gatunków zwierząt gospodarskich do przyłączenia się do dobrowolnego systemu. 
 
Hodowcy oczekują większych zysków wraz z wdrożeniem systemu. Jednak zanim zostanie on wprowadzony na rynek, trzeba jeszcze pokonać pewne biurokratyczne przeszkody.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA