Zakaz stosowania pasz GMO: ceny żywności wzrosną
Wprowadzenie od stycznia 2024 roku zakazu stosowania pasz GMO niesie ze sobą poważne skutki dla produkcji zwierzęcej.
Inicjatywa #HodowcyRazem zwraca uwagę na zagrożenie w postaci jeszcze większego braku opłacalności w produkcji świń i drobiu.
O kosztach produkcji trzody chlewnej w największym stopniu decydują koszty żywienia. Udział pasz stanowi w nich aż 75%.
Wprowadzenie zakazu stosowania śruty sojowej otrzymywanej z soi GM w produkcji krajowych mieszanek paszowych obniży opłacalność produkcji zwierzęcej, zwłaszcza produkcji drobiarskiej.
Zakaz stosowania pasz GMO: nie zastąpimy śruty sojowej
Wzrost cen detalicznych produktów pochodzenia zwierzęcego tj. mięsa i jaj stanowi kolejne zagrożenie. Rosnące ceny żywności, w tym produktów pochodzenia zwierzęcego, mają zasadniczy wpływ na wzrost inflacji, a osiągnięcie celu inflacyjnego zostanie znacznie wydłużone w czasie.
"Producenci i handlowcy będą w coraz większym stopniu przerzucać rosnące koszty żywności na konsumentów ze względu na drastyczny wzrost kosztów swojej działalności" czytamy w piśmie inicjatywy #HodowcyRazem.
Hodowcy ostrzegają też przed pogorszeniem konkurencyjności sektora trzody chlewnej i drobiu na rynkach europejskich i światowych.
Zdecydowanie zmniejszy się konkurencyjność krajowych produktów pochodzenia zwierzęcego w porównaniu z takimi samymi produktami wytworzonych w innych krajach UE przy użyciu pasz GM.
Podniesienie cen pasz spowoduje podniesienie cen produktów zwierzęcych i niekonkurencyjność cenową polskich produktów w stosunku do produktów importowanych.
"Zmniejszą się szanse eksportu polskiej żywności (wysokie koszty produkcji), bowiem jakość produktu i koszty produkcji są i będą najważniejszym czynnikiem decydującym o obecności na rynku" podkreślają przedstawiciele organizacji hodowców.
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals) Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków