Gazy cieplarniane pochodzące z rolnictwa, które trafiają do atmosfery to przede wszystkim metan i podtlenek azotu. W Unii Europejskiej z rolnictwa pochodzi prawie 10 proc. tych gazów, w Irlandii 30 proc., a na Malcie zaledwie 2,5 proc.
W Polsce 9,2 proc. gazów cieplarnianych do atmosfery pochodzi z rolnictwa. W Unii Europejskiej jest ich niemal 10 proc., a w Irlandii aż 30 proc. w - radiowej Jedynce tłumaczyła Barbara Wieliczko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Rolnictwo emituje głównie metan i podtlenek azotu.
- Jeżeli chodzi o metan jest on głównie związany z produkcją zwierzęcą, a dokładniej z fermentacją jelitową zachodzącą w organizmach, przede wszystkim u bydła. W przypadku podtlenku azotu jego produkcja głównie pochodzi z gleb, ale także z produkcji roślinnej i zwierzęcej - wyjaśniała Barbara Wieliczko.
Metan jest gazem cieplarnianym o działaniu 25 razy silniejszym od dwutlenku węgla. Wytwarzany jest przez bakterie w układzie pokarmowym krów w ilości od 250 do 300 litrów dziennie. Produkcję metanu można ograniczyć przez dodatki...
Zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych jest możliwe przez podniesienie efektywności produkcji.
- Jeżeli chodzi o produkcję zwierzęcą, to stosowanie ras, które emitują mniej w procesie trawienia, skrócenie długości opasu bydła mięsnego to inna z praktyk, zwiększeni udziału żywienia pastwiskowego krów, czyli takie bardziej ekologiczne żywienie. W przypadku produkcji roślinnej można wymienić takie praktyki jak dobór odmian gatunków roślin – takich, które mają większy potencjał do wiązania węgla i azotu, zwiększenie udziału roślin, które mają bardziej wydajny proces fotosyntezy i dzięki temu szybciej rosną - wymieniała ekspertka.
W Irlandii rolnictwo odpowiada za 30 proc. emisji gazów cieplarnianych do atmosfery, w Polsce 9,2 proc., a na Malcie za 2,5 procent. Średnio w Unii Europejskiej jest to prawie 10 proc.