Który rodzaj mięsa zyska popularność w Chinach?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-04-2021,8:50 Aktualizacja: 27-04-2021,8:46
A A A
Chińczycy w najbliższych latach zmienią swoje nawyki żywieniowe. Według przeprowadzonych badań spożycie wieprzowiny nie osiągnie takiego poziomu jak przed wybuchem afrykańskiego pomoru świń (ASF).
 
Według badań przeprowadzonych przez globalną firmę badawczą Gira w Chinach w kolejnych latach spożycie mięsa wieprzowego nie przekroczy 40 kg na osobę na rok. Z kolei konsumpcja ryb i wołowiny mocno wzrośnie. 
 
Spożycie wieprzowiny w tym kraju już jest niższe, co wynika z wysokich cen tego rodzaju mięsa. Jest to efekt rozprzestrzeniającego się w Chinach wirusa afrykańskiego pomoru świń, który dziesiątkuje stada.
 
kalkulator emisji gazów cieplarnianych, produkcja zwierzęca, Wiesław Różański, Jerzy Wierzbicki

Branża mięsna chce zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych

Organizacje producentów mięsa chcą opracować kalkulator efektywności klimatycznej, który pozwoli na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z produkcji zwierzęcej - poinformował Wiesław Różański, prezes Unii...
Badania pokazują, że tamtejsi konsumenci o niższych dochodach często zastępują wieprzowinę rybami, jajami, drobiem i produktami sojowymi. Z kolei konsumenci o wyższych dochodach zwiększyli spożycie różnych białek, takich jak czerwone mięso, owoce morza i inne produkty premium.
 
Według prognoz nawet po całkowitej odbudowie chińskiego przemysłu wieprzowego, tamtejsi konsumenci będą nadal jeść mniej wieprzowiny na rzecz ryb i wołowiny, a roczne spożycie na mieszkańca prawdopodobnie nie powróci do poziomu sprzed wybuchu ASF.
 
W 2014 r., jak podaje portal euromeatnews.com, spożycie mięsa wieprzowego sięgało 41,7 kg na osobę. Natomiast spożycie ryb w Chinach wzrosło z 41,1 kg w 2015 r. do 43,1 kg w 2020 r. Oczekuje się, że w 2025 r. osiągnie ono poziom 45,7 kg.
 
Eksperci przewidują, że w ciągu kolejnych 5 lat spożycie wołowiny może wzrosnąć o 10% z 7 kg na osobę. do 7,7 kg. Konsumpcja drobiu w tym czasie pozostanie najprawdopodobniej na stałym poziomie 16,7 kg.
 
Chińczycy zwiększą spożycie wieprzowiny z 23,2 kg (dane z 2020 r.) do 33,9 kg w 2025 r. Jednak nie powrócą do poziomu sprzed wybuchu epidemii ASF. 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA