Jak zmieniała się hodowla w oborach i chlewniach? Te dane wiele pokazują
Zmiany w strukturze stad świń czy bydła w ostatniej dekadzie pokazują, w jakich kierunkach chcą – a czasem muszą – podążać hodowcy próbujący utrzymać się na rynku produkcji zwierzęcej.
Z raportu Głównego Urzędu Statystycznego po Powszechnym Spisie Rolnym 2020 wynika, że w porównaniu z poprzednim spisem w 2010 r. nastąpił w Polsce wzrost pogłowia bydła (o 9,8 proc.). Jednocześnie spadła liczebność stada krów o 6,4 proc., co wskazuje na zachodzące zmiany w gospodarstwach prowadzących chów bydła w kierunku stopniowej redukcji stada bydła mlecznego i jednocześnie rozwoju produkcji bydła mięsnego.
- W PSR 2020 odnotowano spadek pogłowia krów mlecznych o 11,6 proc., przy jednoczesnym wzroście produkcji mleka. Zmniejszenie liczebności stada krów mlecznych było wynikiem likwidacji kwot mlecznych i wahań cen mleka, które notowano w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Wpływ na to zjawisko miały również decyzje rolników o rezygnacji z produkcji mleka w gospodarstwach o małej skali chowu krów mlecznych - podaje GUS.7
Spis rolny 2020: zniknęło tysiące gospodarstw
- Zwiększenie udziału młodych sztuk w pogłowiu bydła ogółem wskazuje na rosnące zainteresowanie rolników chowem bydła z przeznaczeniem na rzeź, czego potwierdzeniem jest m.in. wzrost pogłowia krów pozostałych o 85,6 (do 260 tys. sztuk w 2020 r.), które utrzymywane są dla produkcji cieląt z przeznaczeniem na rzeź - przekonuje GUS.
Jak dalej wskazuje, w ciągu dziesięciolecia 2010–2020 w pogłowiu świń odnotowano głęboki spadek - o 26,8 proc., w tym loch o 42,8 proc. Spadek pogłowia świń wynika w ocenie autorów raportu głównie z niskiej opłacalności tuczu i występowania ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF), natomiast na redukcję pogłowia loch miała wpływ przede wszystkim popularyzacja systemu nakładczego w chowie świń.
"Wielu użytkowników gospodarstw rolnych utrzymujących trzodę chlewną wycofało się w ciągu ostatnich 10 lat z produkcji żywca wieprzowego. Niekorzystna koniunktura wpłynęła szczególnie na redukcję gospodarstw o małej skali chowu świń. W 2020 r. tylko ok. 85 tys. podmiotów utrzymywało świnie wobec 389 tys. gospodarstw w 2010 roku. Część producentów żywca wieprzowego prowadzących chów świń z przeznaczeniem na rzeź wyspecjalizowało się w odchowie świń z zakupu, pochodzących głównie z importu. W związku z powyższym import młodych świń o wadze ok. 30 kg sukcesywnie rośnie i w 2020 r. wynosił ok. 6,6 mln sztuk" - czytamy w dokumencie GUS-u.
Potwierdzeniem powyższego są dane jeśli chodzi o strukturę stad świń. W porównaniu z wynikami spisu z 2010 r., odnotowano spadek udziału grupy prosiąt (o 7,8 p.proc.), loch (o 2 p.proc.) i warchlaków (o 0,4 p.proc.), przy jednoczesnym wzroście udziału pozostałej trzody chlewnej (o 10,2 p.proc.), w tym tuczników (o 10,3 p.proc.).
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś