Dobrostan zwierząt ważny, ale coraz droższy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-02-2017,11:45 Aktualizacja: 07-02-2017,12:04
A A A

Dobrostan zwierząt jest obecnie tematem publicznej debaty w Niemczech - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Została ona wywołana przez organizacje pozarządowe, ochrony środowiska i opozycję parlamentarną.

Dobrowolne znakowanie mięsa pochodzącego z gospodarstw o podwyższonym standardzie dobrostanu zwierząt. To propozycja niemieckiego rządu w odpowiedzi na publiczną debatę dotyczącą dobrostanu zwierząt w tym kraju. Nowy system znakowania ma obowiązywać od początku 2018 roku.

fermy trzody chlewnej, bioasekuracja, hodowcy, trzoda chlewna

Nowe wymagania weterynaryjne dla hodowców

Nowe wymagania weterynaryjne niezbędne do spełnienia w gospodarstwie utrzymującym zwierzęta gospodarskie są zawarte w projekcie rozporządzenia ministra rolnictwa. Mają mieć one wpływ na zabezpieczenie gospodarstw przed wprowadzeniem na ich teren...

Dobrowolne znakowanie, jak informuje KZP-PTCH, na początku ma objąć produkcję żywca wieprzowego, a następnie żywca drobiowego. Z kolei wiarygodność znakowania ma być potwierdzana przez niezapowiedziane audyty gospodarstw, które przystąpiły do programu. Będą one prowadzone przez niezależnych ekspertów.

Konsumenci będą mogli dzięki temu odróżnić produkty pochodzących z gospodarstw, w których stosowane są podniesione standardy dobrostanu. Mają one dotyczyć m.in. powierzchni przeznaczonej dla zwierząt, wykonywanych zabiegów, sposobu utrzymania i odchowu oraz czasu ich transportu.

Niemcy wprowadziły już wcześniej wyższe standardy dobrostanu zwierząt od tych obowiązujących w UE - informuje KZP-PTCH. Zgodnie z nimi miał powstać fundusz, z którego rolnicy powinni otrzymywać pieniądze. Tak się jednak nie dzieje.

Wieprzowina jest nadal popularnym mięsem, ale jej konsumpcja w tym kraju maleje. Tymczasem produkcja ciągle rośnie. Dlatego Niemcy szukają rynków zbytu na to mięso poza Unią Europejską. Na tych rynkach liczy się jednak cena, która z powodu wysokich wymagań dobrostanu jest zbyt wysoka.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA