Do Wspólnoty trafia więcej mięsa owczego i koziego
Od stycznia do lipca do Unii Europejskiej trafiło 143,7 tys. ton mięsa owczego i koziego (w tym żywca). To o 1,3 proc. więcej niż przed rokiem.
Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (125,8 tys. ton, 87,5 proc. udział w handlu) - informuje FAMMU/FAPA. Przywóz tych produktów z tego odległego kraju wzrósł w porównaniu z analogicznym okresem 2014 roku o 6,1 proc.
Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (11,6 tys. ton, -14,9 proc.), Chile (1,7 tys. ton, -38,8 proc.), Macedonii (1,7 tys.ton, -23,1 proc.), Urugwaju (1,3 tys. ton, -36,4 proc.), Falklandów (670 ton, -15,1 proc.), Argentyny (516 ton, -61,1 proc.) oraz z Islandii (340 ton, -32,7 proc.).