Do Wspólnoty trafia mniej mięsa owczego i koziego
Od stycznia do końca maja na unijny rynek trafiło 103,1 tysięcy ton mięsa owczego i koziego (w tym żywca). To o 3 proc. mniej niż przed rokiem.
Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (89,7 tys. ton - 87 proc. udziału) - informuje FAMMU/FAPA. Ale przywóz z tego odległego kraju wzrósł przez rok zaledwie o 0,6 proc.
Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (8,8 tys. ton, spadek o 13,7 proc.), Macedonii (1,5 tys. ton, -25,6 proc.), Urugwaju (ponad 1 tys. ton, -37,1 proc.), Chile (982 tony, -35,8 proc.), Argentyny (400 ton, -53,3 proc.) oraz z Islandii (234 tony, -39,9 proc.).