Bruksela chce złagodzenie zakazu "krzyżowego" karmienia białkami
Komisja Europejska chce dopuścić tzw. "krzyżowe" stosowanie przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu trzody chlewnej i drobiu - poinformował resort rolnictwa. Zakaz stosowania białek zwierzęcych w paszach został wprowadzony z powodu choroby szalonych krów.
Polska od lat zabiega o przywrócenie skarmiania krzyżowego mączek mięsno-kostnych. - To znakomite białko pochodzące z odpadów poubojowych - przekonuje Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.
Warto postawić na uprawę soi i rozwijać programy białkowe
Przypomniał, że całkowity zakaz wprowadzono w czasach kiedy szalała w Europie choroba BSE (szalonych krów - PAP). Jak mówił, teraz Komisja Europejska podała bardzo dobrą wiadomość - jest otwarta na przyjęcie konkretnej decyzji w sprawie przywrócenia skarmiania mączkami mięsno-kostnymi, oczywiście z wykluczeniem skarmiania tym samym gatunkiem.
Dodał, że są już na tyle skuteczne i proste metody kontroli paszy, które pozwalają na ustalenie, z jakiego gatunku zwierzęcia pochodzi białko tam używane.
Zdaniem ministra, Europa nie może być uzależniona od białka importowanego w tak ogromnej ilości jak to miało miejsce dotąd. Przywrócenie skarmiania krzyżowego wraz z programami białkowymi może bardzo mocno obniżyć ceny żywności, szczególnie mięsa drobiowego i wieprzowego, obniży bowiem koszty pasz.
- To będzie bardzo korzystne dla konsumentów - podkreślił Ardanowski.
Rzepak, soja, strączkowe... Z nich mamy mieć więcej białka
W tym tygodniu w Brukseli w tej sprawie odbyło się spotkanie Grupy Roboczej Komisji Europejskiej. Rozmowy dotyczyły możliwości wprowadzenia zmian legislacyjnych pozwalających na dopuszczenie do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich (drób, trzoda chlewna) przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego.
Zgodnie z zaproponowanymi przez KE zmianami, planowane jest dopuszczenie tzw. "krzyżowego" stosowania przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu trzody chlewnej i drobiu.
Oznacza to, że w żywieniu trzody chlewnej można będzie stosować białka pozyskane z produktów drobiowych i odwrotnie. Ponadto będzie możliwe żywienie trzody chlewnej oraz drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.
Przedstawiciel Brukseli wyjaśnił, że wprowadzenie zmian jest obecnie możliwe, gdyż pomyślny proces przeszły metody laboratoryjne pozwalające na wykrycie jakie białka zastosowano w paszach.
"Dodatkowo w Komisji Europejskiej jest obecnie promowana polityka 'green deal' polegająca na stwarzaniu możliwości prawnych do jak najefektywniejszego wykorzystania już wytworzonych zasobów i ograniczania negatywnego wpływu na środowisko. W tę politykę wpisuje się jak najszersze wykorzystanie przetworzonych białek zwierzęcych powstałych z już wygenerowanych odpadów rzeźnianych do żywienia zwierząt. Z punktu widzenia środowiska jest to bardziej ekologiczne niż zasiewanie kolejnych terenów pod uprawę roślin z przeznaczeniem na pasze. Ponadto wprowadzenie tzw. „skarmiania krzyżowego” może przyczynić się do spadku cen żywności" - poinformował resort rolnictwa w komunikacie.
Na wniosek Europejskiej Organizacji Białek Pochodzenia Zwierzęcego EAPA, dodatkowo podniesiony został temat, aby równolegle do wprowadzenia "skarmiania krzyżowego" umożliwić wprowadzenie m.in. produktów z krwi bydlęcej do żywienia zwierząt akwakultury oraz trzody chlewnej.