Notowania bydła ogółem w ciągu tygodnia spadły o 0,5%. Producenci w skupie uzyskiwali cenę na poziomie 9,91 zł za kg wagi żywej, czyli o 8,3% mniej niż przed rokiem.
Bydło rzeźne potaniało pod koniec marca o 0,5%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Notowania bydła ogółem w ostatnim tygodniu marca spadły. Bydło ogółem wyceniono na 0,5% mniej niż przed tygodniem, ale w najmłodszej kategorii wiekowej odnotowano wzrost cen niemal o 5%.
Krajowa cena bydła ogółem w dniach od 25 do 31 marca spadła o 0,5% do wartości 9,91 zł za kg wagi żywej. Cena ta było o 0,8% wyższa niż przed miesiącem oraz o ponad 8% niższa niż przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,69 zł za kg. Było to o 4,8% drożej niż przed tygodniem. Notowania te były jednocześnie o niemal 10% wyższe niż przed miesiącem, a także o 6% niższe niż przed rokiem.
Zamontował przy poidle system monitoringu zmiany ciała bydła. Dzięki temu posiada aktualne dane o przyrostach i masie ciała zwierząt, a także spożyciu wody. Marek Tomaszewski z Przasnysza w woj. mazowieckim wraz z żoną Katarzyną...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,87 zł za kg. Cena ta była o 0,1% niższa niż przed tygodniem i o 1,3% wyższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 6,7% tańsze niż przed rokiem.
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia wzrosła o 0,1% do wartości 10,77 zł za kg. Była ona o 2,2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 6,6% niższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,21 zł za kg, czyli o 0,4% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,1% wyższa niż przed miesiącem, a także o 8,3% niższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,53 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,1% tańsze niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 0,1% niższa niż przed miesiącem oraz niemal o 8% niż przed rokiem.
W omawianym okresie ćwierci z buhajków do 2 lat sprzedawano średnio po 20,21 zł za kg, a z krów rzeźnych po 17,18 zł za kg.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ