Pogłowie krów mlecznych rośnie. Do mleczarni trafia coraz więcej surowca

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-10-2018,10:50 Aktualizacja: 10-10-2018,10:57
A A A

Liczebność krajowego stada krów mlecznych w czerwcu była o 3,6 proc. wyższa niż przed rokiem. Według danych GUS to drugi z rzędu wzrost pogłowia (biorąc pod uwagę dane z tego miesiąca) po systematycznym spadku w latach 2008-2016.

Odnotowany wzrost, wspierany dobrą sytuacją na rynku mleka w 2017 i pierwszym półroczu br. jest najwyższy wśród wszystkich grup bydła w kraju, a także najszybszy UE - informują analitycy PKO Banku Polskiego.

mleko, produkcja mleka, cena mleka, bydło mleczne

Mleko w sierpniu było droższe. Drugi miesiąc z rzędu

Ceny mleka w Unii Europejskiej oraz w Polsce w końcu przestały maleć. W lipcu w krajach Wspólnoty wynosiły one średnio 32,84 euro za 100 kg tj. około 1,41 zł za kilogram, a w sierpniu w naszym kraju 1,29 zł/l. Cena mleka w Polsce według...

Z danych Eurostatu wynika, że w czerwcu niewiele mniejszą dynamikę wzrostu pogłowia odnotowano tylko w Irlandii (3,3 proc.), natomiast spadki obserwowano w Niemczech (1,1 proc.), Francji (1,2 proc.), Włoszech (0,1 proc.) oraz Holandii (3,8 proc.).

Większe pogłowie krów mlecznych wskazuje na możliwość utrzymania relatywnie wysokiej, na tle UE, dynamiki wzrostu produkcji mleka w drugiej połowie roku, a nawet jej przyspieszenia pomimo możliwych problemów z produkcją pasz, wynikających z suszy.

Polska jest krajem o relatywnie szybkim przyroście produkcji surowca.

Od stycznia do końca czerwca dostawy mleka do mleczarń poszły w górę o 2,8 proc. rok do roku przy średnim wzroście w UE wynoszącym 2,1 proc.






Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA