Podwyżki cen w skupie bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-04-2021,14:00 Aktualizacja: 07-04-2021,12:44
A A A
Cena zakupu żywca wołowego w czwartym tygodniu marca wzrosły o 1%. Podwyżki dotyczyły również cen mięsa wołowego. 
 
Bydło rzeźne w dniach 22-28 marca bieżącego roku skupowano średnio po 6,77 zł za kg. Jego cena była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej oraz nieznacznie bo o 0,2% niż przed miesiącem oraz o 13,5% niż przed rokiem. 
 
Zakłady mięsne w czwartym tygodniu marca 2021 r. zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe przeciętnie po 13,46 zł za kg. Ich cena była o 3 gr za kg wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% niższa niż w końcu lutego bieżącego roku. 
 
produkcja wołowiny, mięso wołowe, produkcja w UE, spadek produkcji we Włoszech, mięso wołowe,

Produkcja wołowiny w krajach unijnych spadła

Unia Europejska w 2020 r. wyprodukowała o 1,2% mniej wołowiny niż w 2019 r. Największe spadki odnotowano we Włoszech.    Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w minionym roku spadła do poziomu 6,8 mln ton i była o 1,2% niższa niż w 2019...
Jednocześnie, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, była ona o 3% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
 
Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej w 2021 r. w Unii Europejskiej produkcja wołowiny może być o 1% mniejsza niż w poprzednim roku. Najprawdopodobniej wyniesie ona 6,8 mln ton. 
 
Ograniczenie produkcji będzie spowodowane spadkiem unijnego pogłowia bydła, które odnotowano w grudniu 2020 r.
 
Sytuacja ta jest również wywołana zmniejszonym popytem ze strony sektora gastronomicznego, co wynika z ograniczeń wywołanych przez Covid-19.
 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA